τιμές της ζάχαρης εκτινάχθηκαν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ακατέργαστη ζάχαρη τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν στα 24 σεντς ανά λίβρα και έφτασαν σε υψηλό 11 ετών.

«Οι τιμές είναι αρκετά ανοδικές για να παραμείνουν αυξημένες βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους καιρικούς κινδύνους που ταλαιπωρούν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.

Η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές στα γλυκά που θα είναι ακριβότερα.

«Οι ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη και τα ποτά που έχουν ζάχαρη θα ενσωματώσουν την αύξηση της αξίας της ζάχαρης», δήλωσε ο John Stansfield, αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Stansfield.

«Σε μια μπάρα σοκολάτας έχετε γάλα, σκόνη κακάο κ.λπ. και αυτά τα κόστη επίσης αυξάνονται. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται», τόνισε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται και έχουμε δει μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις σοδειές στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», δήλωσε ο Stansfield. Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association περιόρισε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Ενωση επικαλέστηκε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της χώρας.

Ο Stansfield πρόσθεσε ότι η παραγωγή επιδεινώθηκε από την κακή ευρωπαϊκή σοδειά τεύτλων λόγω της μειωμένης έκτασης και της σοβαρής καλοκαιρινής ξηρασίας, καθώς από τη συνέχιση της ανάκαμψης της ζήτησης από την περίοδο της Covid-19.

Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα είναι η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης και μακριά από τις προμήθειες ζάχαρης, έγραψε η Fitch Solutions σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Όροι και προϋποθέσεις (vid) 

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 6,7% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο (γραφήματα)

ΤτΕ: Μείωση κατά 3 δισ. ευρώ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ