H Danone και η Kellogg είναι στη λίστα με τις 75 εταιρείες καταναλωτικών αγαθών από τις οποίες ζήτησε μειώσεις τιμών η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με κατάλογο που είδε το Reuters και τον οποίο πηγές λένε ότι χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την πρωτοβουλία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο λε Μερ δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι εξασφάλισε την δέσμευση ορισμένων εταιρειών να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων εάν αρνηθούν.

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κατάλογο που είδε το Reuters, ο οποίος συντάχθηκε από μια ερευνητική ομάδα, ως σημείο αναφοράς για το σχέδιο, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον κατάλογο.

Η Unilever, η κατασκευάστρια εταιρεία της μαγιονέζας Hellmann’s και της σούπας Knorr, δήλωσε στο Reuters στις 9 Ιουνίου ότι είναι μία από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πρόσφατα και άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola (KO.N), Mondelez (MDLZ.O) και Nestle (NESN.S).

Αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστών τροφίμων, όπως ο γαλλικός γεωργικός όμιλος Avril, καθώς και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ποτών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Pernod Ricard (PERP.PA).

Η Danone και η Nestle αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Coca-Cola, η Mondelez και η ζυθοποιία ABI (ABI.BR) δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό. Η Pernod Ricard παρέπεμψε το Reuters στον εμπορικό της φορέα.

Η Kellogg (K.N) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εμπορικών ενώσεων και των λιανοπωλητών, αλλά ότι ο ετήσιος γύρος των διαπραγματεύσεών της έχει ολοκληρωθεί. Είπε ότι οι τιμές λιανικής για τα προϊόντα της καθορίζονται αποκλειστικά από τον λιανοπωλητή.

Η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης, εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να πιέσει ορισμένες από τις εταιρείες που είχαν αυξήσεις τιμών 10% ή περισσότερο τους τελευταίους μήνες να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις τιμές με τους μεγάλους λιανοπωλητές και να πιέσει τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι είναι εδώ και μήνες εξοργισμένοι με τις τιμές των σούπερ μάρκετ που αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και όταν το κόστος των πρώτων υλών πολλών παραγωγών τροφίμων έχει μειωθεί.

Όλες οι εταιρείες έχουν αυξήσει τις τιμές, λέγοντας ότι πρέπει να συμβαδίσουν με την εκτίναξη του κόστους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που έκανε την ενέργεια και άλλα αγαθά ακόμη πιο ακριβά από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένες εταιρείες αγαθών δήλωσαν πρόσφατα ότι το κόστος έχει αρχίσει να μειώνεται, οδηγώντας τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές να κατηγορήσουν τις εταιρείες ότι διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα χωρίς λόγο.

Οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών θα πρέπει να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις αυξήσεις των τιμών καθώς το κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού μειώνεται, ανησυχώντας ότι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν το μερίδιο αγοράς και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους.

Διαβάστε ακόμα

Τα 6+1 μεγάλα projects που στηρίζουν οι τράπεζες

Η ΑΑΔΕ βρίσκει «κρυμμένους θησαυρούς» από τους ελέγχους στα social media

Κωστής Φραγκούλης: Σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον του προέδρου του Propeller Club Port of Piraeus (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ