Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση προχωρά το Πεκίνο, καθώς προωθεί ρύθμιση που θα διέπει τους κανόνες με τους οποίους οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο το μυστικό πίσω από την επιτυχία πολλών τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας.

Οι κανόνες, που τέθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι στο τραπέζι, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει την εφαρμογή του πλάνου του για αυστηρότερους κανονισμούς στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας.

Οι αλγόριθμοι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογικών γιγάντων: από το να επιλέγουν ποιες διαφημίσεις βλέπουν οι χρήστες, με στόχο την ανάπτυξη νέων λειτουργιών ηλεκτρονικού εμπορίου έως το να καθορίζουν ποιες σελίδες και τοπεριεχόμενο να εμφανίζονται με μια συγκεκριμένη σειρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το CNBC, oι επενδυτές θα παρακολουθούν εάν αυτοί οι κανόνες θα επηρεάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών, από την Alibaba έως την Tencent, και πώς οι ρυθμιστικές αρχές θα επιβάλλουν το νόμο.

Μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Οι εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να προωθήσουν οτιδήποτε αντιβαίνει στους νόμους της χώρας, όπως το να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
  • Οι υπηρεσίες αλγορίθμων που παρέχουν ειδησεογραφικές πληροφορίες θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια και δεν επιτρέπεται να προωθούν fake news.
  • Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους χρήστες για «βασικές αρχές, στόχους και τον μηχανισμό λειτουργίας» των αλγορίθμων.
  • Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από υπηρεσίες συστάσεων, που στηρίζονται σε αλγόριθμους.

Οι παραπάνω αλλαγές αντικατοπτρίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην Κίνα: έλεγχος περιεχομένου στο διαδίκτυο, κρίση γήρανσης του πληθυσμού, διαφάνεια μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Ανάμεσα στις επιδιώξεις των ρυθμιστών είναι να προλάβουν μία κατάσταση όπου οι αλγόριθμοι θα χρησιμοποιούνται για να διαβρώσουν την κοινωνική ενότητα ή θα κάνουν εντονότερα τα προβλήματα της αγοράς», δήλωσε στο CNBC η Kendra Schaefer, συνεργάτης της Trivium China με έδρα το Πεκίνο.

Τα πρόστιμα

Σε εταιρείες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 10.000 γιουάν έως 100.000 γιουάν (1.570 και 15.740 $ περίπου) για παραβιάσεις των κανόνων. Αλλά η επιβολή του κανονισμού του αλγορίθμου θα μπορούσε να προκαλέσει ευρεία σύγκρουση μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών τεχνολογίας, καθώς οι έλεγχοι των πρώτων θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τους κώδικες που χρησιμοποιούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί.

Διαβάστε ακόμα:

Ενέργεια: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Πράσινα» δάνεια ύψους €5,4 δισ. «ασφάλισαν» οι τράπεζες – Ποιο το κεφαλαιακό όφελος

Όμικρον: Επίταξη γιατρών και νέες αλλαγές στα πιστοποιητικά