«Στροφή» στα «πράσινα» δάνεια, από τα οποία προσδοκούν να αποκτήσουν κεφαλαιακό όφελος, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, προχωρώντας σε συνθετικές τιτλοποιήσεις, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήταν και η πρώτη από τις συστημικές που γνωστοποίησε την πρόθεσή της να… ασφαλίσει εξυπηρετούμενα δάνεια έναντι του ενδεχόμενου αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα, ολοκλήρωσε το project Ermis (1 και 2), συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα απέκτησε ασφάλιστρο προστασίας έναντι πιστωτικών ζημιών επί τμήματος του επίμαχου χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει «πράσινα» δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με τη μορφή χρηματοοικονομικής εγγύησης.

Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, μειώνει το σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό κατά 1,2 δισ. ευρώ, με συνέπεια την απελευθέρωση εποπτικού κεφαλαίου περίπου 200 εκατ. ευρώ ή 65 μονάδες βάσης. Εντός του α’ τριμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τρίτη συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων SMEs (project Ermis 3) που θα οδηγήσει, επίσης, σε μείωση σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά το ισόποσο των περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Μία συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,9 δισ. ευρώ (project Aurora) που συμφωνήθηκε με τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, το επενδυτικό κεφάλαιο AnaCap Financial (AnaCap), καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ολοκλήρωσε και η Alpha Bank.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή δίνει στην τράπεζα προστασία έναντι πιστωτικού κινδύνου μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (Mezzanine) σε χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με αποτέλεσμα τη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ ή 47 μονάδες βάσης στο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. «Η συναλλαγή προσέλκυσε εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τη στρατηγική της Alpha Bank για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών κεφαλαιακής ενίσχυσης, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια η τράπεζα να συμβάλει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Eurobank ολοκλήρωσε δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με την κωδική ονομασία Waive I και II. Ειδικότερα, η πρώτη, ύψους ενός δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μέσω της διάθεσης του μεσαίου τμήματος τιτλοποίησης στην Magnetar Capital, με την τελευταία να εγκαινιάζει με τον τρόπο αυτό την παρουσία της στην χώρα μας.

Η συναλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των σταθμισμένων κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας περίπου 21 μονάδες στον συνολικό δείκτη εποπτικών της κεφαλαίων. Η δεύτερη περιλαμβάνει, επίσης, ενήμερα δάνεια προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ, φέρει, ωστόσο, την εγγύηση της ΕΤΕπ. Το όφελος για την Eurobank μεταφράζεται σε ελάφρυνση των σταθμισμένων κεφαλαίων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Συνθετικές VS Απλές τιτλοποιήσεις

Πέρα από το προφανές, ότι, δηλαδή, οι συνθετικές τιτλοποιήσεις αφορούν σε εξυπηρετούμενα και όχι «κόκκινα» δάνεια η βασική διαφορά είναι πως δεν προβλέπουν την μεταφορά των δανείων σε κάποιο όχημα ειδικού σκοπού, προκειμένου εν συνεχεία, να πωληθούν στους επενδυτές, βγαίνοντας από τον ισολογισμό των τραπεζών.

Στην πράξη, με την συνθετική τιτλοποίηση η τράπεζα μειώνει τον πιστωτικό της κίνδυνο και παραμένει υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους. Όσον αφορά στους τίτλους, ο junior και ο senior διακρατούνται από την τράπεζα, με τον επενδυτή να λαμβάνει το mezzanine (σ.σ. στις απλές τιτλοποιήσεις οι επενδυτές αγοράζουν τους mezzanine και junior τίτλους).

Διαβάστε ακόμα:

Ενέργεια: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νωρίτερα φέτος και οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Όμικρον: Επίταξη γιατρών και νέες αλλαγές στα πιστοποιητικά