Τα κρυπτονομίσματα και οι τεχνολογίες Blockchain στις οποίες βασίζονται, μπορούν να προκαλέσουν αναταραχές στην οικονομία αφού υποσκάπτουν τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα και την ανάγκη χαμηλότερου κόστους συναλλαγών.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη – αξίας $2 τρισ. – αμερικανική εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Αmundi και τον Μάρκο Πιροντίνι, Senior Managing Director, Head of Equities, US, and Portfolio Manager της εταιρείας, ο οποίος μίλησε στο Business Insiderκαι το Businesshala, η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρυθμιστικές κινήσεις ως προς τα κρυπτονομίσματα με στόχο την προάσπιση του δολαρίου. 

«Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε χώρα θα θελήσει να χάσει τον έλεγχο του νομίσματός της για χάρη κρυπτονομίσματος», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «εάν ένα κρυπτονόμισμα υπάρχει εκτός του πλαισίου της κυβέρνησης δε θα βρει εύκολη την περαιτέρω ανάπτυξή του. Πιστεύω πως οι κυβερνήσεις θα αυξήσουν τους ρυθμιστικούς νόμους και τον έλεγχο επειδή θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο των νομισμάτων τους. Πιστεύει κανείς πως οι ΗΠΑ δε θέλουν να έχουν τον έλεγχο της χρηματοπιστωτικής τους στρατηγικής;».

Οι δηλώσεις του Πιροντίνι ακολουθούν παρόμοιες δηλώσεις του CIO της Amundi, Πασκάλ Μπλανκ ο οποίος υπογράμμισε πως οι ρυθμιστές θα χρειαστεί να “φρενάρουν” την πορεία των κρυπτονομισμάτων και δη του Bitcoin το οποίο έχει επιδείξει αύξηση 37% φέτος σύμφωνα με τα δεδομένα της Δευτέρας, παρά την πτώση του πάνω από 50% τον Απρίλιο. 

Ο Πιροντίνι υπογραμμίζει πως η ρυθμιστική “καταιγίδα” αυτή έχει ήδη ξεκινήσει ανά τον κόσμο, υποδεικνύοντας την κινεζικής κυβέρνηση η οποία έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει την εμβέλεια των κρυπτονομισμάτων. Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστηρίζει πως αν και τα κρυπτονομίσματα θα πληγούν μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για το λανσάρισμα νέων ψηφιακών νομισμάτων όπως ενός ψηφιακού δολαρίου.

Αν και ο Πιροντίνι βλέπει τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις ως κάτι το αρνητικό, πολλοί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων καλωσορίζουν τις ρυθμιστικές αρχές, αφού θα νομιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία τους. 

«Πιστεύω πλήρως πως η ρύθμιση είναι κάτι καλό για τα κρυπτονομίσματα», ανέφερε η Αγια Καντόροβιτς, επικεφαλής της πλατφόρμας συναλλαγής κρυπτονομισμάτων FalconX και προσέθεσε πως «δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων ελπίζω, ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία θα συνεχίσει να υπάρχει μία συνεννόηση μεταξύ των ρυθμιστών και της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων, κάτι το οποίο είναι πολύ καλό για εμάς».

Ο Λουκ Λόιντ, στρατηγικός επενδυτής της Strategic Wealth Partners ανέφερε στο Businesshala πως πιστεύει πως η πιθανότητα ρυθμιστικής παρέμβασης θα εκφοβίσει τους επενδυτές, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα αποτελέσει πλεονέκτημα  μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, ανέφερε πως τα “μικρότερα” και λιγότερο δημοφιλή κρυπτονομίσματα μπορεί να απαγορευτούν εντελώς, ενώ όλα θα κριθούν από το μέγεθος και των είδος των ρυθμιστικών παρεμβάσεων των ΗΠΑ στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Αρκετές χώρες ανά τον πλανήτη έχουν προσεγγίσει το θέμα διαφορετικά. Μέχρι τώρα η Κίνα έχει πάρει σκληρή στάση, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αποδοχή των bitcoin, “φιμώνοντας” τους influencer των social media που μιλούν για bitcoins και σταματώντας το bitcoin mining

Παράλληλα, το Ελ Σαλβαντόρ την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε και την πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το bitcoin ως επίσημα αποδεκτό και νόμιμο νόμισμα. 

Διαβάστε ακόμη:

Ο πληθωρισμός διχάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Προς πάγωμα μέχρι το φθινόπωρο οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας

Οι Ισραηλινοί που θέλουν να κάνουν την Ομόνοια talk of the town (pics)