Το Ιράν  εξαπέλυσε  το βράδυ του Σαββάτου επίθεση κατά του  Ισραήλ με drones.  Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του».

Ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε περισσότερα από 100 ιρανικά drones αναχαιτίστηκαν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου «σε σύνολο εκατοντάδων που εκτοξεύθηκαν προς τη χώρα». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα drones καταρρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επίθεση κατά του Ισραήλ έφτασε στο τέλος της, μετέδωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ

Λίγη ώρα αργότερα η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη έστειλε το μήνυμα ότι η επιχείρηση έφτασε στο τέλος της.

Το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα επικαλείται η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

Αλί Χαμενεΐ: “Το κακόβουλο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε ότι το “κακόβουλο σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί”, μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Σε ένα βίντεο στο Χ, ο Χαμενεΐ δήλωσε: “Ο Ιράν έχει μια πολύ καλή σχέση με το Ιράν:

Το ίδιο το κακόβουλο καθεστώς, το οποίο είναι όλο κακία, κακό και σφάλμα, πρόσθεσε άλλο ένα λάθος στα δικά του λάθη εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Τα προξενεία και τα γραφεία πρεσβειών σε οποιαδήποτε χώρα όπου υπάρχουν θεωρούνται ως το έδαφος της χώρας στην οποία ανήκει η πρεσβεία. Η επίθεση στο προξενείο μας είναι σαν επίθεση στο έδαφός μας …

Το κακόβουλο καθεστώς έκανε μια λάθος κίνηση σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί.

Προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού 

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε  τους κατοίκους των περιοχών των υψιπέδων του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και της Εϊλάτ να είναι έτοιμοι να σπεύσουν στα καταφύγια αν χρειαστεί και να μην απομακρύνονται από αυτά. Τα υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 και έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Στη Νεβατίμ βρίσκεται βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Στα προάστια της Ντιμόνα βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας. Η Εϊλάτ βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν  ότι έχουν εντοπίσει το πρώτο κύμα των drones και των πυραύλων που κατευθύνονται προς τη χώρα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για να τα αντιμετωπίσει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει GPS scramblers τα οποία παρεμβαίνουν στις επικοινωνίες και στα συστήματα γεωεντοπισμού των drones και των πυραύλων, επιχειρώντας να τα «τυφλώσουν» και είτε να τα καταρρίψουν, είτε να τα οδηγήσουν μακριά από τους στόχους τους προς συντριβή. “Έχουμε μια πολύ ισχυρή αμυντική στάση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε πετάει προς το Ισραήλ”, πρόσθεταν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιορδανία

Η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κραιτκά μέσα ενημέρωσης

Το Ισραήλ θα κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 21.30 GMT (00.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν οι αεροπορικές αρχές.

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα θα καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone παραβιάσει τον εναέριο χώρο της

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από την ιδιωτική του κατοικία στο Ντέλαγουερ για να συναντηθεί με κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας. Ενημερώθηκε νωρίτερα το Σάββατο από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και Τζον Φάινερ.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει μια αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι είναι πιθανό να εξελιχθεί σε “αρκετές ώρες”.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: Η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη”, ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν”.

Εκλεισε ο εναέριος χώρος του Ιράκ

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Καταδίκη από ΕΕ

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12, μεταδίδει δηλώσεις υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου –τον οποίο δεν κατονομάζει- που υπόσχεται μια «δίχως προηγούμενο απάντηση» στην ιρανική επίθεση. Σχεδόν ταυτόχρονα, αυτό επιβεβαιώθηκε από την πρώτη σχετική δήλωση κυβερνητικού στελέχους του Ισραήλ, του υπουργού Πολιτισμού της χώρας, Miki Zohar, ο οποίος σημείωσε ότι η αποψινή επίθεση εναντίον του Ισραήλ δίνει στην Ιερουσαλήμ το δικαίωμα να εξαπολύσει τη δική της ισχυρή επίθεση εναντίον του Ιράν. “Το Ισραήλ έλαβε απόψε ευρεία διεθνή νομιμοποίηση για να χτυπήσει το Ιράν με πρωτοφανή δύναμη”, αναφέρει σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το “εξτρεμιστικό καθεστώς του Ιράν έβγαλε τα γάντια του” και ότι το Ισραήλ “δεν πρέπει να είναι χαλαρό απέναντι στο κεφάλι του φιδιού που εργάζεται για να καταστρέψει το Ισραήλ”.

Oπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, η πρόσφατη ιστορία υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα μετρηθεί με βάση το τι μπορεί να ακολουθήσει από τους αντιπάλους του Ιράν.

Όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον στρατηγό του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Κασσέμ Σουλεϊμανί το 2020, για παράδειγμα, το Ιράν επέλεξε μη θανατηφόρες επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις. Η πιο ενεργή και γνωστή από τις αεροπορικές άμυνες του Ισραήλ είναι το Iron Dome, το οποίο έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα από το 2011. Αλλά το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με μικρή εμβέλεια και είναι μόνο ένα από τα προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που υπάρχουν. Το Ισραήλ διαθέτει επίσης ένα σύστημα αναχαίτισης μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστό ως David’s Sling, καθώς και το αμυντικό σύστημα Arrow, το οποίο οι προγραμματιστές λένε ότι μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύονται από απόσταση 2.400 χιλιομέτρων (1.500 μιλίων) και μπορεί να το κάνει πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι αν η χώρα τους χτυπηθεί, οι ηγέτες του Ιράν θα πρέπει να αναμένουν αντεπίθεση. Το Ιράν έχει προσπαθήσει να είναι συγκρατημένο όσον αφορά τον ρόλο του σε εχθρικές ενέργειες από συμμαχικές μαχητικές ομάδες εκτός των συνόρων του. Αυτή η πολιτική έγινε πιο δύσκολη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Γάζα. Οι Χούθι το χρησιμοποίησαν αυτό ως πρόσχημα για πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ενώ η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά στα σύνορα με το Ισραήλ σχεδόν καθημερινά μετά την εισβολή.

 

Διαβάστε ακόμη

Αβέβαιοι παραμένουν οι οικονομολόγοι για τις φετινές κινήσεις της Fed

MSC: 25μελές πλήρωμα στο πλοίο που κατέλαβε το Ιράν κοντά στο Στενό του Ορμούζ (tweet + vid)

Πατρίκ Μεντές: «Η ανάπτυξή μας στην Ελλάδα προτεραιότητα για την Accor» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ