Η Fed είναι αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε γρήγορη μείωση των επιτοκίων τη στιγμή που ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν πια περιορίσει τις πιθανότητες μείωσής τους το καλοκαίρι.  

Η πρόσφατη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας επανέλαβε τη φαινομενικά ακλόνητη ισχύ της και υπέδειξε περαιτέρω ανάγκη για επιφυλακτικότητα εκ μέρους της Fed.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στα επικαιροποιημένα δεδομένα του πληθωρισμού, τη στιγμή που τα πληθωριστικά στοιχεία του Φεβρουαρίου (3,2%) ήταν ελαφρώς υψηλότερα του αναμενόμενου.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές μιλούν, πια, για το ενδεχόμενο μηδενικής μείωσης των επιτοκίων φέτος. Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, ο οποίος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η απουσία μείωσης αποτελεί πιθανότητα εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την τρέχουσα δυναμική του.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, Γιώργος Λαγαρίας, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι οι μειώσεις των επιτοκίων το καλοκαίρι φαίνονται πλέον πολύ λιγότερο πιθανές.

«Προσωπικά, δεν θα με εξέπληττε αν βλέπαμε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων και περιμέναμε περισσότερο προς το τέλος του έτους», δήλωσε, προσθέτοντας πως «η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή. Αν και υποστηρίζεται από το χρέος και κάπως από τις υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες, είναι ακόμα ισχυρή. Η Fed θα δυσκολευτεί να βρει ευκαιρία να μειώσει τα επιτόκια σύντομα».

Η τιμολόγηση της αγοράς αντανακλά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων να βρίσκεται πλέον κάτω από το 50% τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch της CME, σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στις αρχές του μήνα.

«Η Fed αυτοτιμωρείται από το 2021, όταν έκανε λάθος με το αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού. Αυτό που αισθάνονται τα στελέχη είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν ξανά λάθος, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να κινηθούν πολύ πιο συντηρητικά», ανέφερε ο οικονομολόγος της Mazars. Παρά ταύτα, δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων φέτος παραμένουν «πολύ πιθανές».

«Έχουν κάποιο περιθώριο για περικοπές, αλλά δεν θέλουν να κάνουν λάθος. Δεν θέλουν να είναι η Fed που θα μειώσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Θέλουν να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα και είναι πρόθυμοι να περιμένουν», υποστήριξε.

Οι εικασίες ότι μπορεί να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος αυξάνονται, αν και οι οικονομολόγοι παραμένουν διχασμένοι.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, Τόρστεν Σλοκ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αναμένει μειώσεις καθώς η αμερικανική οικονομία «απλώς δεν επιβραδύνεται», ενώ η κορυφαία αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Vanguard έχει ως βασικό σενάριο την απουσία μείωσης των επιτοκίων.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ρότζερ Φέργκιουσον, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει πιθανότητα 10%-15% να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος.

Άλλοι αναλυτές και οικονομολόγοι εξακολουθούν να συμπλέουν με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Fed για τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη φέτος.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι θα περίμενε κάποιες μειώσεις επιτοκίων με βάση τα όσα έχουν υποστηρίξει ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed.

«Το χρονοδιάγραμμα φυσικά θα εξαρτηθεί από τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα και από την αντίδραση της Fed, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δεν είχαμε μειώσεις επιτοκίων φέτος», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Πατρίκ Μεντές: «Η ανάπτυξή μας στην Ελλάδα προτεραιότητα για την Accor» (pics)

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Στο τιμόνι του ΔΝΤ για δεύτερη θητεία (tweet)

Μπάιντεν: Επιστρέφει εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (tweet) (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ