search icon

Διεθνή

Αναλυτές: Έρχεται νέο ράλι στα εμπορεύματα μέχρι τα τέλη του έτους

Οι UBS Global Wealth Management και Goldman Sachs υποστηρίζουν πως τα μακροοικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν νέα κρίση στην αγορά

Οι τιμές των εμπορευμάτων μπορεί, μεν, να έχουν καταγράψει σχετική πτώση από τα πρόσφατα υψηλά τους αλλά οι αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν πως θα υπάρξει ένα νέο ράλι μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, ο δείκτης OBS CMCI (Constant Maturity Commodity Index) έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 11% από το υψηλό Ιουνίου, με σταθεροποίηση τον Ιούλιο. Συνολικά, ο δείκτης έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 16% φέτος.

H άποψη της UBS GWM

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της UBS Global Wealth Management (GWM), τα προβλήματα στην προσφορά που οδήγησαν και στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα λόγω της μειωμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης της ισοτιμίας του δολαρίου και της κρίσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων.

Αν και οι τιμές των εμπορευμάτων ενδέχεται να καταγράψουν περαιτέρω πτώση σε πιθανότητα ύφεσης, ο CIO της UBS GWM, Mark Haefele και η ομάδα του προέβλεψαν «ομαλή προσγείωση» των τιμών. Τόνισαν, επίσης, πως «η προσφορά των εμπορευμάτων παραμένει μειωμένη λόγω της χρόνιας έλλειψης επενδύσεων στον τομέα, της κλιματικής αλλαγής και των γεωπολιτικών παραγόντων. Παράλληλα, παρατηρούμε αύξηση της ζήτησης».

Η UBS αναμένει πως η κινεζική ζήτηση θα ανακάμψει, δεδομένης της παροχής οικονομικών κινήτρων από την κυβέρνηση της χώρας τους επόμενους μήνες, σταθεροποιώντας τη ζήτηση πρώτων υλών όπως σίδηρος και λοιπά βιομηχανικά μεταλλεύματα.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, επίσης, πως οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας είναι πρώιμες. Σημειωτέων πως η αμερικανική αγορά προσέθεσε περίπου 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ ο πληθωρισμός κατέγραψε μείωση. 

Η UBS τόνισε πως  οι φόβοι για έλλειψη προσφοράς ενδέχεται να επιστρέψουν στην αγορά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά μεταλλεύματα και τις πρώτες ύλες καίριες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

«Ο πλανήτης δεν είναι ακόμα έτοιμος για την αύξηση της ζήτησης λόγω της μετάβασης αυτής. Μία δεκαετία μειωμένων επενδύσεων, εσόδων και αυξημένων ανησυχιών για την περιβαλλοντική και κοινωνική εταιρική διακυβέρνηση (ESG) έχουν επηρεάσει τον τομέα σημαντικά», τόνισε ο Haefele.

Η UBS υπολογίζει πως η μειωμένη προσφορά αγροτικών εμπορευμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των συνεχιζόμενων προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή

Η άποψη της Goldman Sachs

Η άποψη της UBS συμπλέει με αυτή της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία «οι παράλογες προσδοκίες στην αγορά των εμπορευμάτων οδηγούν σε μη βιώσιμες τιμές».

Σύμφωνα με το στέλεχος της Goldman Sachs, Jeff Currie, «οι αγορές εμπορευμάτων έχουν παράλογες προσδοκίες τη στιγμή που οι τιμές και τα αποθέματα μειώνονται, η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Η μόνη λογική εξήγηση είναι το “άδειασμα” των αποθεμάτων και ένας επερχόμενος ανεφοδιασμός όταν υπάρξει αυξημένη προσφορά».

Ο Currie, όμως, τονίζει πως μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αύξηση των τιμών το φθινόπωρο λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών η οποία με τη σειρά της θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καμπύλες των αγορών ήδη προειδοποιούν τους επενδυτές. Με την καμπύλη αποδόσεων των 2ετών/10ετών ομολόγων αμερικανικού δημοσίου να έχει αναστραφεί -κάτι το οποίο για πολλούς προδιαθέτει οικονομική ύφεση- οι αγορές εμπορευμάτων θα έπρεπε να βρίσκονται σε καθεστώς «contango» όπου οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπερνούν τις τρέχουσες τιμές.

Οι αγορές εμπορευμάτων τείνουν, επίσης, προς σύσφιξη κατά τη φάση επέκτασης του οικονομικού κύκλου, αντιστρέφοντας την πορεία τους όταν οι προσδοκίες των επιτοκίων καταγράφουν αύξηση και η καμπύλη αποδόσεων κλιμακώνεται σε καθεστώς contango.

Όταν η καμπύλη αποδόσεων ισοπεδωθεί και δεν προκληθεί ύφεση όπως το 1995 και το 2007, ο Currie τόνισε πως οι αγορές πετρελαίου ενδέχεται να «επιδείξουν περαιτέρω ”backwardation” καθώς η αγορά αναμένει περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στο μέλλον».

Αντιθέτως, όταν υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι αγορές εμπορευμάτων «βρίσκονται σε καθεστώς contango και οι εφοδιαστικές αλυσίδες λειτουργούν πιο εύλογα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο CNBC, o Currie τόνισε πως «αυτή τη στιγμή οι χρηματαγορές και οι αγορές εμπορευμάτων υποδεικνύουν αυξημένη ζήτηση και πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, ενώ τα επιτόκια και ο πληθωρισμός υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

Πόσα χρήματα φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε τιμές Αυγούστου τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Πλειστηριασμοί: Γνωστά ξενοδοχεία… ψάχνουν νέο ιδιοκτήτη (pics)

Exit mobile version