Οι επενδυτές δεν προετοιμάζονται πια για μια ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι από την περαιτέρω ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι επίσης καλύτερη από ό,τι αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες, κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση για τους επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να εκτιμήσουν το κατά πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των αγορών για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Reuters:

ΗΠΑ

Πολλοί αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι αυτή θα ήταν η χρονιά που η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα περιοριστεί, αφού οι προηγούμενες προβλέψεις τους αποδείχθηκαν οικτρά λανθασμένες το 2023.

Πάραυτα η αμερικανική οικονομία παραμένει ζωηρή, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυξήθηκε στο 2,7% τον Μάρτιο, από το 2,5% τον Φεβρουάριο.

Υπάρχουν κάποια σημάδια ρωγμών. Η ανάπτυξη του α’ τριμήνου ήταν πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες, όπως και τα στοιχεία για την απασχόληση του Απριλίου.

Καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και οι τιμές έπεσαν, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη του περασμένου έτους. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περίπου 4% τον Απρίλιο πριν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές έχουν περάσει από το να αναμένουν έξι ή επτά μειώσεις επιτοκίων της Fed στις αρχές του έτους, σε δύο σήμερα.

Ευρώπη

Η Βρετανία και η Ευρωζώνη ήταν λιγότερο εντυπωσιακές, αλλά αρχίζουν να ανακάμπτουν, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα είναι περιορισμένες.

Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ανάπτυξη το α’ τρίμηνο μετά από μια ήπια ύφεση. Η βρετανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 2,4% τον Απρίλιο, τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων έχουν επίσης περιοριστεί.

Παρ’ όλα αυτά, η σχετικά ισχυρότερη οικονομία των ΗΠΑ έχει κάνει τους επενδυτές να συρρέουν στο δολάριο, ωθώντας το ευρώ σε πτώση άνω του 2% φέτος.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν απότομη αύξηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, παράλληλα με τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Οι διαταραχές της προσφοράς και η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης έπαιξαν επίσης ρόλο σε ένα ράλι των εμπορευμάτων, ιδίως του χαλκού.

Ωστόσο, οι τιμές έχουν καταγράψει διόρθωση και πάλι, με τον δείκτη εμπορευμάτων S&P Goldman Sachs να υποχωρεί κατά 4% από το υψηλό εξαμήνου τον περασμένο μήνα, ένα θετικό σημάδι για τους κεντρικούς τραπεζίτες που προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Το πετρέλαιο κατέγραψε αυξομείωση ανάλογα με τις ειδήσεις για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης την οικονομία της Κίνας, η οποία αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο, κατά 5,3% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο.

Μετοχές

Οι μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομιών υποχώρησαν περίπου 4% τον Απρίλιο, αφού σημείωσαν υψηλά ρεκόρ τον Μάρτιο, προτού ανακάμψουν και πάλι τον Μάιο για να βρεθούν περίπου 1% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους.

Ωστόσο, οι δείκτες παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη έρευνα της Bank of America τον Απρίλιο υπέδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι πιο αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι ακόμη σε θέση να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

Δολάριο

Το δολάριο έχει καταγράψει αύξηση σχεδόν 4% μέχρι στιγμής το 2024, με τα στοιχήματα για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια να προκαλούν εισροές χρημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχεδόν όλα τα άλλα νομίσματα έχουν υποφέρει. Η ινδική ρουπία σημείωσε χαμηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ το πέσο της Αργεντινής και το ρεάλ της Βραζιλίας, μεταξύ άλλων, έχουν υποχωρήσει.

Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους, ασκώντας πίεση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Μπορεί επίσης να κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι νομισματικές ανησυχίες μπορεί να καταστήσουν λιγότερο πιθανές τις μειώσεις των επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, οι χώρες αντιστέκονται. Οι ιαπωνικές αρχές φαίνεται να έχουν παρέμβει για να ενισχύσουν το γεν από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 ετών, κρατώντας σε εγρήγορση τους επενδυτές συναλλάγματος.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Αττικής – Παγκρήτιας

Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ