Ούτε 10, ούτε 50, αλλά… 127 κιλά φαγητού ετησίως πετάει στα σκουπίδια το κάθε νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία -αν μη τι άλλο- προκαλούν ένα σοκ για το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων.

Συγκεκριμένα, από τα 127 κιλά, τα 70 ή αλλιώς το 55% προέρχεται αποκλειστικά από τα νοικοκυριά, ενώ το εναπομείναν 45% αφορά τη σπατάλη φαγητού κατά «μήκος» των εφοδιαστικών αλυσίδων, δηλαδή στα διαφορετικά στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και κατανάλωσης των τροφίμων.

Αναμφίβολα η αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης συνιστά μία από τις βασικότερες προκλήσεις όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σπατάλη των νοικοκυριών είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη σπατάλη που λαμβάνει χώρα στην παραγωγή και τη μεταποίηση των τροφίμων, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή πρόοδος.

Τα εστιατόρια, από την πλευρά τους, ευθύνονται μόλις για το 9% της συνολικής σπατάλης φαγητού (12 κιλά ανά άτομο). Ωστόσο, δεδομένου ότι τα εν λόγω στοιχεία αφορούν το 2020, όταν κατά περιόδους εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού στις χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Αναλυτικά η σπατάλη ανά κατηγορία:

  • 70 κιλά – νοικοκυριά
  • 23 κιλά – μεταποίηση
  • 14 κιλά – πρωτογενής παραγωγής
  • 12 κιλά – εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων
  • 9 κιλά – λιανικό εμπόριο κι άλλα κανάλια διανομής
  • Σύνολο 127 κιλά

Οι αυξημένες τιμές των προϊόντων και οι ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των τροφίμων έρχονται να ενισχύσουν την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς πλέον έχει καταστεί ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης

Η κόκκινη κάρτα στην Αττική Οδό, η Goldman Sachs αγόρασε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, η HIG θέλει τον Beinoglou και ο Γερμανός πολιορκεί δύο εταιρίες

Σαν να τελείωσε ο πόλεμος – Ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού

Red Bull: Σκάνδαλα, δισεκατομμύρια και… φτερά (pics)