Διεθνή

Αποκάλυψη – βόμβα: Η Pfizer αύξησε κατά €7,5 την τιμή του εμβολίου της για την ΕΕ

  • newsroom


Το εμβόλιο κόστιζε €12 - Τώρα η ΕΕ για το 2022 και 2023 υπογράφει συμβόλαια για 900 εκατ. δόσεις στην τιμή των €19,5, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Σε σημαντικά αυξημένη τιμή θα λάβει η ΕΕ τα εμβόλια της Pfizer στο πλαίσιο ενός μεγάλου νέου μελλοντικού συμβολαίου προμήθειας για το 2022, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ και ανέβηκε στα 15,50 ευρώ. Τώρα η ΕΕ για το 2022 και 2023 υπογράφει συμβόλαια για 900 εκατ. δόσεις εμβολίου ήδη στην τιμή των 19,5 ευρώ», αποκάλυψε ο Μπορίσοφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε συνομιλίες με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων COVID-19 το 2022 και το 2023. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι συμβάσεις προβλέπουν τιμή στα 19,50 ευρώ ανά δόση.

Η ΕΕ έχει αναφλερει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, ωστόσο αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισ. ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο Μπορίσοφ, όπως αναφέρει το Euractiv.com καυχιέται για το πώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι διπλωματικές του προσπάθειες εξασφάλισαν επιπλέον 2,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer που θα παραδοθούν στη Βουλγαρία τους επόμενους δύο μήνες.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, «τώρα φοβόμαστε περισσότερο τη γαλλική παραλλαγή. Θα εμφανιστούν πολλές ακόμη παραλλαγές… Επειδή €19,50 για 900 εκατ. θα κοστίσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ συνολικά», και προσθέτει ότι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι ον περασμένο Δεκέμβριο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Εύα ντε Μπλίνκεν, κοινοποίησε εκ παραδρομής στο Twitter τις τιμές εμβολίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Ο Μπορίσοφ είναι γνωστό ότι συχνά αποκαλύπτει, μετά από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ, πληροφορίες που κανονικά πρέπει να διατηρούνται εμπιστευτικές. Όσον αφορά τη στρατηγική εμβολίων της Βουλγαρίας, το Euractiv ανέφερε χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο ότι η χώρα είχε βάλει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι, χρησιμοποιώντας το φθηνότερο εμβόλιο της AstraZeneca και ότι δεν χρησιμοποίησε το μερίδιο που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τη διανομή από την ΕΕ για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna. Αργότερα, ο Μπορίσοφ απαίτησε «δικαιότερη διανομή».

Διαβάστε ακόμη:

Οι μνηστήρες του ΤΧΣ, ο συλλέκτης των «χρυσών ακινήτων» και ο μάνατζερ Θανάσης των 2 εκατομμυρίων

Βρετανία: Όλος ο πληθυσμός άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση κατά του κορωνοϊού

Έρευνα: Το ρίξαμε στο ρούμι, το κρασί, το ουίσκι και τις μπύρες στο σπίτι