«Asado», «Matambre», «Vacio» είναι μερικές μόνο από τις απολαυστικές συνταγές της αργεντίνικης κουζίνας, που προκαλούν ενθουσιασμό στους απανταχού καλοφαγάδες. Βασίζονται σε συγκεκριμένα κομμάτια βοδινού κρέατος, που θεωρούνται εξαιρετικά για μπάρμπεκιου. Στην Αργεντινή ήταν πάντα περιζήτητα, εκτός συνόρων δεν πωλούνταν μέχρι πρότινος. Και αυτό γιατί η εξαγωγή τους …απαγορευόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο!

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι αποφάσισε να καταργήσει την απαγόρευση αυτή. Θέλει να καταργήσει πολλές ακόμη περιοριστικές διατάξεις, τις οποίες είχαν καθιερώσει προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε για να προστατεύουν εγχώριους κλάδους από τον διεθνή ανταγωνισμό, είτε για να ελέγχουν τη ροή του συναλλάγματος, αλλά σε κάθε περίπτωση για να αντλούν πολύτιμα έσοδα μέσω της φορολογίας.

Όπλο κατά της κρίσης το δολάριο;

Ο Μιλέι πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί αποτελούν ένα από τα κύρια αίτια της οικονομικής κρίσης, που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες την άλλοτε πλούσια Αργεντινή. Από το 1983 (έτος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα) μέχρι το 2021 το εθνικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί μόλις κατά 29%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ολόκληρη η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής καταγράφει αύξηση κατά 48% και το παγκόσμιο ΑΕΠ μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 87%.

Συντριπτική είναι και η σύγκριση με τη γειτονική Χιλή, στην οποία το 1983 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν ξεπερνούσε το 50% του αντίστοιχου στην Αργεντινή, ενώ σήμερα είναι κατά 10% υψηλότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στη Deutsche Welle