Ως πρωτοφανής εξέλιξη τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνει το μέγεθος του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή για τις κοινωνίες θεωρείται η απόφαση της πολιτείας της Αριζόνα να περιορίσει τις κατασκευές νέων σπιτιών στην περιοχή του Φοίνιξ, ήτοι της πρωτεύουσας του, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες που προβλέψουν τεράστιες ελλείψεις σε πόσιμο νερό, τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση του πληθυσμού στην πρωτεύουσα της πολιτείας, που σήμερα αριθμεί 4,6 εκατ. και ήταν ανάμεσα στις πλέον αναπτυσσόμενες οικονομικά της χώρας. Όμως, οι αρμόδιες αρχές διαχείρισης νερού ήταν κατηγορηματικές καθώς η περιοχή ήδη τελεί υπό την απειλή του λεγόμενου φαινομένου της «μέγα ξηρασίας».

Τα δυτικά της χώρας, που περιλαμβάνον επίσης την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως μεγάλη επιστημονική έρευνα που έγινε πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ξηρασία οδεύει προς τα χειρότερα επίπεδα εδώ και 1.200(!) χρόνια.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις πολιτείες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ξηρασίας αποφάσισαν από κοινού να μειώσουν δραστικά τη χρήση νερού από το ποτάμι του Κολοράντο, η στάθμη του οποίου μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Αριζόνα ειδικά, που ήδη θεωρείται από τις πιο ξηρές πολιτείες των ΗΠΑ, λαμβάνει το ένα τρίτο του νερού που χρειάζεται από τον Κολοράντο, και το υπόλοιπο από έτερες πηγές. Η έρευνα, λοιπόν των τοπικών αρχών έδειξαν πως οι πηγές αυτές εξαντλούνται με ταχύ ρυθμό, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη διαβίωση σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, όπως το Φοίνιξ.

Έτσι, με… βαριά καρδιά αποφάσισαν να περιορίσουν δραστικά τις άδειες για νέες κατασκευές σπιτιών, εκτός αν οι εργολάβοι έχουν διασφαλίσει πρόσβαση σε δικαιώματα νερού όπως αυτά που διαθέτουν οι φυλές των Ινδιάνων. Όμως, και αυτές αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα, καθώς ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γης.

Πάντως, η κατασκευή περίπου 80.000 κατοικιών που έχουν λάβει ήδη άδειες, ακόμη κι αν δεν έχουν ξεκινήσει, θα έχουν το δικαίωμα να ολοκληρωθούν.

Παράλληλα θα δρομολογηθούν σχέδια είτε για μονάδες ανακύκλωσης νερού είτε για μονάδες αφαλάτωσης ως εναλλακτικές λύσεις για το διογκούμενο πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Τα «τύμπανα» του νομισματικού πολέμου ξεκινούν – Απειλείται το δολάριο (γράφημα)

Έρχονται επιπλέον δάνεια 5 δισ. και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ντάνιελ Φάμπιαν (Google): «Ψηφιακός εμπρηστής» στον άγνωστο πόλεμο της κυβερνοασφάλειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ