Παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές και τους φόβους των αναλυτών όσον αφορά την οικονομία, ο CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, τόνισε πως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Ο γνωστός επενδυτής υπογράμμισε πως αναμένει μεταβλητότητα στο εγγύς μέλλον, επισημαίνοντας πως η αγορά επαγγελματικών ακινήτων θα δεχθεί πιέσεις λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και των κλυδωνισμών στον τραπεζικό τομέα. Όσο για την ευρύτερη οικονομία, ο Μπάφετ τόνισε πως οι εταιρείες θα έχουν περιορισμένα ετήσια εταιρικά κέρδη λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Οccidental και επενδύσεις

Ο «Μάντης της Όμαχα» ανέφερε, επίσης, πως η Berkshire Hathaway δε θα εξαγοράσει την Occidental Petroleum αφού «δε θα ήξερα τί να την κάνω» ενώ δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά τις φετινές επενδυτικές του επιλογές.

«Τα τελευταία 58 χρόνια που είμαι επικεφαλής της Berkshire, θα μπορούσα να πω πως παρατήρησα τεράστια αύξηση των παράλογων κινήσεων των επενδυτών. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Μπάφετ σύμφωνα με το CNBC.

Δολάριο και όριο χρέους

Ο γνωστός επενδυτής, παράλληλα, υπογράμμισε πως το δολάριο ΗΠΑ δεν πρόκειται να χάσει την πρωτοκαθεδρία του σύντομα.

«Είμαστε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο αυτή τη στιγμή. Όσο για το όριο χρέους των ΗΠΑ, δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για τα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσει, αφού πρόκειται για μία πολιτική και όχι οικονομική απόφαση».

Τεχνητή νοημοσύνη

Το «δεξί χέρι» του Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ, αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας πως «αν και θα παρατηρήσουμε αύξηση της χρήσης της ρομποτικής σε όλη την υφήλιο, παραμένω σκεπτικιστής όσον αφορά τον πυρετό ενδιαφέροντος για την ΤΝ».

Ο Μπάφετ τόνισε πως δοκίμασε το γνωστό πρόγραμμα ChatGPT πριν από τρεις περίπου μήνες, όταν ο Μπιλ Γκέιτς του έδειξε πως λειτουργεί: «Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Μπορεί να μεταφράσει το Αμερικανικό Σύνταγμα στα ισπανικά σε ένα δευτερόλεπτο. Έχει, όμως, και ελλείψεις. Μπορεί να του ζητήσετε να πει ένα αστείο για μένα και τα κρυπτονομίσματα. Η ΤΝ μπορεί να έχει παρακολουθήσει όλα τα προγράμματα της τηλεόρασης και να έχει διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου, αλλά δε μπορεί να συνθέσει ένα απλό αστείο. Ζήτησα από τον Μπιλ να μου πει πότε θα μπορέσω να το ρωτήσω πώς θα επιλέξει να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος. Θέλω να δω τι θα πει, πριν το σβήσω για πάντα έτσι ώστε να μην το κάνει».

Tραπεζική κρίση

Μιλώντας για την τραπεζική κρίση, ο Μπάφετ αναμένει πως αυτή θα συνεχιστεί, αλλά υπογράμμισε πως οι καταθέτες δε θα πρέπει να ανησυχούν όσον αφορά τα χρήματά τους.

«Στην Berkshire επενδύουμε σε μετρητά και σε κρατικά ομόλογα. Θέλουμε να προστατευθούμε σε περίπτωση δημιουργίας γενικευμένου προβλήματος στον τραπεζικό τομέα. Αν και δεν πιστεύω πως αυτή τη στιγμή θα δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα, προτιμούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα αυτή».

Παράλληλα, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά των στελεχών της First Republic Bank η οποία διασώθηκε πρόσφατα από την JPMorgan Chase και τις ρυθμιστικές αρχές. Ο γνωστός επενδυτής τόνισε πως τα στελέχη τα οποία κακοδιαχειρίζονται τις τράπεζες θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. 

Έλον Μασκ

Μιλώντας για τον Έλον Μασκ, ο Μάνγκερ τόνισε πως «ο Μασκ μπορεί, μεν, να υπερεκτιμά τον εαυτό του, αλλά είναι πολύ ταλαντούχος. Δε θα είχε επιτύχει εάν δεν είχε στοχεύσει ψηλά. Αρέσκεται στο να καταπιάνεται με κάτι το απίθανο και να το καταφέρνει. Σε αντίθεση, ο Γουόρεν κι εγώ επιλέγουμε τις εύκολες επενδύσεις. Δεν έχουμε σχέδια να ανταγωνιστούμε τον Μασκ».

Κλιματική αλλαγή

Ο Μάνγκερ τόνισε, μεν, πως υπάρχουν ορισμένα ψευδή στοιχεία τα οποία αφορούν την κλιματική αλλαγή, αλλά υπογράμμισε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι λογική για πολλούς λόγους: «Ακόμα κι αν δεν ανησυχούσαμε για την κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι λογική, αφού οι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πράγματα που πολλές άλλες πηγές ενέργειας δεν μπορούν. Γι αυτόν το λόγο και δεδομένου του ότι έχουμε περιορισμένη ποσότητα υδρογονανθράκων, η μετάβαση είναι λογική».

Διαδοχή

Ο 92χρονος Μπάφετ επανέλαβε πως ο Γκρεγκ Έιμπλ θα είναι ο διάδοχός του στο τιμόνι της Berkshire Hathaway. Οποιαδήποτε περαιτέρω στελέχη της εταιρείας θα αποφασιστούν από τους Έιμπλ και Ατζίτ Τζάιν όταν έρθει η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο.

«Ο Γκρεγκ θα είναι ο διάδοχός μου. Είναι πολύ καλύτερος από εμένα σε πολλά πράγματα. Πιστεύω πως θα ακολουθήσει τις επιλογές του Ατζίτ σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες του», υπογράμμισε ο επενδυτής.

Ενδιαφέρον και από τους φοιτητές

Το event αυτό προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον από όλους τους κλάδους της οικονομίας αλλά και της ευρύτερης κοινωνία. Όπως τόνισε και ο 19χρονος Φίλιπ Σέπαρντ ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του Μπάφετ με μερικούς συμφοιτητές του, «η Berkshire Hathaway αποτελεί ένα πρότυπο επιτυχημένης εταιρείας. Έχει τόσο μεγάλη διαφοροποίηση, τόσο μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τις θυγατρικές της, αλλά και τον ίδιο τον Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος είναι, πιθανά, ο καλύτερος επενδυτής στην ιστορία». Ο φοιτητής του University of Georgia είχε επενδύσει στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετά από συμβουλή του πατέρα του.

Η καθηγήτρια του Palm Beach Atlantic University, Δρ. Αλεξάντρα Κουκ, επενδύει στην Bershire Hathaway τα τελευταία πέντε χρόνια και προσκάλεσε πέντε από τους φοιτητές της στο event έτσι ώστε να καταλάβουν το πως λειτουργεί η επιχείρηση.

Μία από τις μαθήτριές της τόνισε πως η ομιλία ήταν εξαιρετικά διδακτική, ενώ υπογράμμισε πως έχει επενδύσει εκ νέου στην εταιρεία.

«Έψαχνα για μία ασφαλή επένδυση δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας. Πιστεύω πως το γεγονός πως η Berkshire Hathaway έχει τόσο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι κάτι το σημαντικό και προσοδοφόρο. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας σε όλους αυτούς τους τομείς στους οποίους επενδύει έχει ενισχύσει την άποψή μου πως πρόκειται για μία πολύ καλή επενδυτική επιλογή», τόνισε η 22χρονη Ίζαμπελ Ράινχαρτ. 

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει η αυλαία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Γιάννης Βασιλάκος: Σταθερό το τιμόνι της Κωτσόβολος – Ανοδικά έκλεισε η χρήση

Keyvoto: Ποια είναι η ελληνική startup που αλλάζει το retail (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ