Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας από τους Ευρωπαίους συμμάχους, που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι κατά του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο προγραμματισμένο διάγγελμά του, η χώρα του και οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία.

«Πρόκειται για άρματα μάχης με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στον κόσμο», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία τεχνογνωσία και εκπαίδευση, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γερμανική στάση, τονίζοντας ότι το Βερολίνο προχώρησε ένα βήμα μπροστά. «Η δέσμευση για βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί παγκόσμια δέσμευση», σημείωσε και ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη συνεισφορά τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν απειλούν τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι αν τα στρατεύματα της Μόσχας επιστρέψουν στη Ρωσία, τότε ο πόλεμος θα λήξει. Ωστόσο, τόνισε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει εδάφη από τη γείτονά της, ενώ απευθυνόμενος στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σήμερα έχει τα γενέθλιά του, είπε: «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί».

«Είμαστε ενωμένοι. Η Αμερική είναι ενωμένη κι έτσι είναι και ο κόσμος. Η απόφασή μας για αποστολή τανκς αποτελεί απόδειξη της διαρκούς και ακλόνητης στήριξής μας στην Ουκρανία», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Η Ρωσία νόμιζε ότι κάποια στιγμή η στήριξή μας στην Ουκρανία θα σταματούσε, αλλά έκανε λάθος».

Νορβηγία: Προανήγγειλε την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδώσει στην Ουκρανία και η Νορβηγία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπιορν Άριλντ Γκραμ. «Η κυβέρνηση της Νορβηγίας υποστηρίζει την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η Νορβηγία θα συμμετάσχει (σ.σ. σε αυτήν την προσπάθεια)», είπε ο Μπιορν Άριλντ Γκραμ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αρμάτων που θα στείλει η Νορβηγία, αλλά υπογράμμισε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτόν τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Έρχεται διόρθωση και… «ανώμαλη προσγείωση» – Μακριά από μετοχές

To συγκλονιστικό έργο και η ασυμβίβαστη ζωή του Lucian Freud σε 5 μοναδικές εκθέσεις

Ρωσία: Νομοσχέδιο επιτρέπει στους βουλευτές να μην δημοσιοποιούν τα εισοδήματά τους