Νομοσχέδιο που επιτρέπει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της να μην δημοσιοποιούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους ψήφισε σήμερα η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου της Ρωσίας, θέτοντας τέλος σε ένα μέτρο διαφάνειας που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Ρώσοι βουλευτές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις φορολογικές δηλώσεις τους από την 1η Μαρτίου και θα δημοσιεύονται μόνο ανώνυμα στατιστικά στοιχεία.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα μετά την τρίτη ανάγνωση από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), κάτι που συνιστά μια τυπική διαδικασία.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή εδώ και δύο χρόνια, διεξάγει επί χρόνια έρευνες για τον πλουτισμό εκλεγμένων αξιωματούχων, υπουργών και ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλοντας την ενδημική διαφθορά που ενθαρρύνει το καθεστώς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι χρησιμοποιούσαν τακτικά τις φορολογικές δηλώσεις των εκλεγμένων αξιωματούχων για να αναδείξουν την ασυμφωνία μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματός τους και του βιοτικού τους επιπέδου.

Ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής κρατικής οικοδόμησης και νομοθέτησης, Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε ότι στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται μόνο γενικές πληροφορίες για το ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές κατάθεσαν τα στοιχεία και τηρούν τον νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Όλοι οι ισχύοντες μηχανισμοί κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, έλεγχοι κτλ, παραμένουν σε ισχύ χωρίς αλλαγές για τους βουλευτές. Δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού των ελέγχων», δήλωσε ο Κρασενίνικοφ.

Διαβάστε ακόμη

Pantelakis Securities: Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών από το ΧΑ για το 2023

To συγκλονιστικό έργο και η ασυμβίβαστη ζωή του Lucian Freud σε 5 μοναδικές εκθέσεις

Γερμανία: Κυβερνοεπίθεση σε κρατικές σελίδες, αεροδρόμια και τράπεζες μετά την απόφαση για τα Leopard