O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατηγορούν τον στρατό για επιθέσεις εναντίον τους

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν σήμερα τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

“ Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί”, τόνιζε η ανακοίνωση.

Η Καμάλα Χάρις θα δει τον Ζελένσκι στο Μόναχο

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να «υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής προεδρίας.

Στο Κίεβο η Λιζ Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, θα επισκεφθεί στα τέλη της εβδομάδας την Ουκρανία και την Πολωνία πριν από τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία το Σάββατο, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η κυρία Τρας θα συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Καλώ τη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ σαφείς – εάν αποφασίσει να συνεχίσει στον δρόμο της επιθετικότητας, θα υπάρχουν τεράστιες και δαπανηρές συνέπειες για τη Ρωσία, που θα αποκτήσει ‘καθεστώς παρία’», σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει η κυρία Τρας στο Κίεβο.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους δυτικούς, που αντιτείνουν ότι η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της ανεπτυγμένα στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ανάκαμψη με πρόβλεψη για 80% του 2019 στη ζήτηση για ταξίδια φέτος στην Ευρώπη

Τα παιδιά… σφύριξαν, η Βρεττού πάει Lamda, o OTE πετάει (λέτε;) o Venos και η Vista

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Πώς βρήκε χρυσάφι… στο Διάστημα