Κύματα καύσωνα ολοένα πιο συχνά και πιο έντονα, απότομη πτώση θερμοκρασίας και σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε εποχές που δε συνηθίζεται, καταιγίδες που οδηγούν σε πλημμύρες… πολλά είναι τα καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Ανάμεσα σε αυτά η ακραία ζέστη που πλήττει πολλές χώρες του πλανήτη με δραματικές συνέπειες.

Έχει αποδειχθεί ότι η συχνότητα περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πρόωρου και πρώιμου τελειόμηνου τοκετού, απειλώντας την υγεία και την ευημερία των βρεφών τους. Πώς, όμως, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επιδρούν στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία των παιδιών;

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change αποκαλύπτεται ο αντίκτυπος της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες στα παιδιά.

Τα ευρήματα των αναλυτών δείχνουν ότι σε βρέφη, νήπια αλλά και έμβρυα που εκτίθενται σε πολλή ζέστη και πολύ κρύο παρατηρείται μειωμένη μυελίωση και ωρίμανση της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, αναδεικνύοντας τους πιθανούς μακροπρόθεσμους νευρολογικούς κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή.

Τα παιδιά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μεταβλητότητα της θερμοκρασίας λόγω των ανώριμων μηχανισμών θερμορύθμισής τους.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τόσο η έκθεση στο κρύο όσο και στη ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής τους υγείας, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και επιθετική συμπεριφορά.

Οι γνωστικές λειτουργίες, όπως η ακαδημαϊκή επίδοση, επηρεάζονται και αυτές από ακραίες θερμοκρασίες, με ορισμένες μελέτες να υποδεικνύουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, δεν είχαν διερευνηθεί οι πιθανές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Αυτή η μελέτη είχε στόχο να εντοπίσει κρίσιμες περιόδους κατά την πρώιμη ζωή, όπου η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη μικροδομή της λευκής ουσίας σε προεφήβους.

Συγκεκριμένα, εξέτασε με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών και διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στο κρύο (2,6 βαθμοί Κελσίου) από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης έως τους 15 μήνες ζωής και η έκθεση σε θερμότητα (20,2 βαθμοί Κελσίου) από 9 μήνες έως 2,6 χρόνια σχετίστηκαν με βραδύτερη ωρίμανση της λευκής ουσίας.

Η μελέτη εντόπισε ότι η ευαισθησία στις επιδράσεις της θερμοκρασίας ήταν πιο έντονη από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης έως την ηλικία των 2,6 ετών.

Επιπλέον, παιδιά από περιοχές με χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ήταν πιο ευάλωτα στις ακραίες θερμοκρασίες, πιθανώς λόγω των χειρότερων συνθηκών στέγασης και της ενεργειακής φτώχειας.

«Τα παιδιά που ζούσαν σε φτωχότερες γειτονιές ήταν πιο ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας των παιδιών, ένας κίνδυνος που πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

Πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα έως και 10 ημέρες σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Πλειστηριασμοί: Το «Lindos Memories», το ακίνητο Λαϊνόπουλου και το… Αστυνομικό Τμήμα (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Με το βλέμμα στα mega-project σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ