Στο Σαν Φρανσίσκο στρέφονται απόψε τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αλλά και των αγορών, καθώς από την έκβαση της πολυαναμενόμενης συνόδου Τζο Μπάντεν και Σι Τζινπίνγκ θα εξαρτηθεί η απόπειρα σταθεροποίησης των σινοαμερικανικών σχέσεων με τρόπο που επηρεάζει τις διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές ισορροπίες.

Πρόκειται για μόλις τη δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου, δεδομένου πως η πανδημία είχε αποτρέψει τον Σι από ταξίδια στο εξωτερικό, αν και οι δύο άντρες έχουν επικοινωνήσει κι άλλες φορές διαδικτυακά.

Το ραντεβού, που ξεκίνησε περίπου στις 9 ώρα Ελλάδος και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τέσσερις(!) ώρες περιλαμβάνοντας και γεύμα εργασίας, θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του APEC που πραγματοποιείται στην αμερικανική πόλη.

Αν και το διακύβευμα είναι υψηλό, τουλάχιστον η αμερικανική πλευρά έχει προσπαθήσει να κρατήσει τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά επιδιώκοντας καταρχάς τη διαχείριση των διμερών διαφωνιών με τρόπο που θα αποτρέψει τουλάχιστον την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων. Ο Τζο Μπάιντεν έχει «ρεαλιστικές προσδοκίες» από τη συνάντηση, ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντος του στον αμερικανικό Τύπο.

Κοινώς ο πρωταρχικός στόχος είναι να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις, καθώς η κόντρα οικονομικά δεν συμφέρει κανέναν, ενώ και σε γεωπολιτικό επίπεδο υπάρχουν ήδη αρκετά αγκάθια, ώστε να μην θέλουν να προστεθούν και καινούργια, όπως στο μέτωπο της Ταϊβάν. Όμως προφανώς οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδος είναι θεμιτός στόχος και θα εκτιμηθεί υπέρ του δέοντος από τις αγορές.

Το πρόβλημα είναι πως οι δύο πολιτικοί άνδρες είχαν ήδη προχωρήσει στο επιθυμητό… reboot στις διμερείς σχέσεις, στη συνάντηση τους στο Μπαλί, το Νοέμβριο του 2022. Όμως, αντί τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, μάλλον έγιναν χειρότερα, μετά και το αξέχαστο κατασκοπικό θρίλερ με το κινεζικό μπαλόνι στους αμερικανικούς αιθέρες.

Χρειάστηκε και πάλι αρκετή δουλειά στο παρασκήνιο επί μήνες, ώστε οι δύο πλευρές να ξαναφτάσουν σε ένα σημείο προσέγγισης και να ανταλλάξουν και τις πρώτες επαφές σε επίπεδο υπουργών για να ανοίξει ο δρόμος για το σημερινό ραντεβού. Μάλιστα μέχρι και πρόσφατα το Πεκίνο καθυστερούσε να επιβεβαιώσει την παρουσία του Κινέζου ηγέτη στη σύνοδο του APEC, καθώς φαινόταν ότι ζητούσε συγκεκριμένες εγγυήσεις πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες… εκπλήξεις από την παρουσία του επί αμερικανικού εδάφους. Αυτό από μόνο του φανερώνει το κλίμα επιφυλακτικότητας που διέπει τις δύο χώρες και τους δύο ηγέτες προσωπικά και το οποίο επιβαρύνεται από τα πολλαπλά «ανοιχτά» ζητήματα μεταξύ τους.

Ειδικά στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι λίαν απίθανο να βρεθεί κοινός παρονομαστής, όπως βέβαια και στο θέμα των εμπορικών περιορισμών που έχουν επιβάλλει οι Αμερικανοί στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας μικροτσίπ.

Σε ένα διάστημα που η κινεζική οικονομία δεν βρίσκεται στα καλύτερα της, η αμερικανική πίεση στο πεδίο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανάτασης της, με μόνη διαφορά ότι ο Τζο Μπάιντεν που έχει και εκλογές σε ένα χρόνο ακριβώς έχει μηδαμινά περιθώρια ευελιξίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κινέζος πρόεδρος επέλεξε να παραστεί σε ένα δείπνο με κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας, προκειμένου να απευθυνθεί απευθείας σε αυτούς και να τους πείσει για την ανάγκη να μην υπάρχουν περιορισμοί και κυρώσεις σε εξαγωγές και επενδύσεις.

Η συζήτηση των δύο ηγετών προφανώς δεν θα περιοριστεί σε διμερή ζητήματα, αλλά θα επεκταθεί και σε διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα, κυρίως τους πολέμους που μαίνονται σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Ειδικά για τον τελευταίο αξίζει να σημειωθεί πως το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να κρατήσει μια ουδέτερη στάση, μακριά από τη γραμμή στήριξης του Ισραήλ που έχει υιοθετήσει η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ, με διεθνείς αναλυτές να σχολιάζουν πως η Κίνα βλέπει τη σύρραξη ως απρόσμενη ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή της της στον αραβικό κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτροχιάζει τα σχέδια πράσινης μετάβασης – Οι επιπτώσεις για την ΕΕ

Τραπεζικοί υπάλληλοι: Πότε ξεκινά η 4η πληρωμή για αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές

EDISON: Σημαντική αύξηση στην τιμή-στόχο για τη MYTILINEOS – «Βλέπει» EBITDA €1,2 δισ. το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ