Ο πίνακας του βρετανού καλλιτέχνη Banksy, η αυτοκαταστροφή του οποίου κατά την διάρκεια της πώλησής του σε δημοπρασία το 2018 είχε προκαλέσει πάταγο, διατίθεται πάλι προς πώληση στις 14 Οκτωβρίου σε δημοπρασία στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», που μετονομάσθηκε σε «Η Αγάπη βρίσκεται στα Σκουπίδια», εκτιμάται στα 4 έως 6 εκατομμύρια στερλίνες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου.

Η τιμή που αναμένεται να πιάσει είναι τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην πρώτη πώληση σε μία συλλέκτη που δεν κατονομάσθηκε και η οποία ετοιμάζεται να κάνει μία πολύ επωφελή κίνηση.

Τότε, δευτερόλεπτα μετά την πώλησή του, καταστροφέας εγγράφων που ήταν κρυμμένος στο πλαίσιο του πίνακα κατέστρεψε το μισό κάτω μέρος του που δείχνει ένα κοριτσάκι που κρατά ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Στο τέλος του happening, αυτό που έμεινε ακέραιο από τον πίνακα ήταν μόνο το μπαλόνι σε άσπρο φόντο.

Με αυτό το happening, που προκάλεσε σεισμό στους κύκλους της τέχνης, ο μυστηριώδης καλλιτέχνη δρόμου ήθελε να καταγγείλει την «εμπορευματοποίηση» της αγοράς της τέχνης.

Ο Sotheby’s happening έκανε τότε λόγο για το θεαματικότερο καλλιτεχνικό happening του 21ου αιώνα, τοποθετώντας το στην «κληρονομιά της αντισυστημικής τέχνης που άρχισε με το κίνημα Dada και τον Marcel Duchamp».

«Εκείνη την σουρεαλιστική βραδιά εδώ και τρία χρόνια, έγινα κατά τύχη η προνομιούχος ιδιοκτήτρια του “Η Αγάπη βρίσκεται στα Σκουπίδια”», υπενθυμίζει η συλλέκτης. «Αλλά τώρα είναι η ώρα να χωριστούμε».

Πριν από εκείνη την δημοπρασία, το έργο γκράφιτι «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», που φιλοτεχνήθηκε το 2002 σε τοίχο του νότιου Λονδίνου, εθεωρείτο το αγαπημένο έργο των Βρετανών.

Από εκείνο το happening και μετά τα έργα του Banksy φθάνουν σε τιμές ρεκόρ στις δημοπρασίες. Τον περασμένο Μάρτιο, το «Game Changer», έργο προς τιμήν του νοσηλευτικού προσωπικού στον καιρό της πανδημίας πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christies έναντι 16,75 εκατομμυρίων στερλινών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα

«Ναυμαχία» για τα λιμάνια: Οι μνηστήρες για Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, οι Τούρκοι και το παρασκήνιο

Eurobank: Σε συζητήσεις με Nexi και Worldline για το σύστημα πληρωμών POS

Θεόδωρος Κόντες: Ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια για την κρουαζιέρα το επόμενο διάστημα