Σε αντιπαράθεση βρίσκονται Μπαράκ Ομπάμα και Τζεφ Μπέζος σχετικά με το πώς οι φιλόδοξοι στόχοι δισεκατομμυριούχων για τον αποικισμό του ηλιακού συστήματος θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον της Γης.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατακρίνει τους ηγέτες της Silicon Valley για τις επενδύσεις τους σε προγράμματα που στοχεύουν στην αποστολή ανθρώπων σε άλλους πλανήτες.

Ο Έλον Μασκ, για παράδειγμα, ιδρύοντας τη διαστημική εταιρεία SpaceX, έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπως ακριβώς, και ο Τζεφ Μπέζος με την Blue Origin. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider, ο Ομπάμα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του αναφορικά με την εν λόγω προσπάθεια, υπογραμμίζοντας την έντονη προτίμησή του για επενδύσεις υπέρ της προστασίας της Γης.

«Θα προτιμούσα να επενδύσουμε στη φροντίδα αυτού εδώ του πλανήτη», δήλωσε ο Ομπάμα κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της POwR για τη Γη το 2024 στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. «Όταν ακούω κάποιους να μιλούν για το σχέδιο αποικισμού του Άρη επειδή το γήινο περιβάλλον μπορεί να υποβαθμιστεί τόσο πολύ που να μην είναι βιώσιμο, μένω άφωνος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζεφ Μπέζος υποστηρίζει ότι η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση της ανθρωπότητας, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τον podcaster Λεξ Φρίντμαν, επεσήμανε τη αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων μέσω της τεχνολογίας και της εξέλιξης, αναφέροντας όμως ότι αυτό συνοδεύεται από επιβάρυνση του πλανήτη. «Αδιαμφισβήτητα, η ζωή είναι καλύτερη σήμερα, από ό,τι ήταν, ας πούμε, πριν από 50 ή 100 χρόνια», υποστηρίζει ο Μπέζος.

Ο δισεκατομμυριούχος προτείνει ένα μοντέλο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέξουν αν θα ζήσουν στη Γη ή σε μεγάλους διαστημικούς σταθμούς κοντά σε αυτήν, αντλώντας πόρους από το διάστημα για την επέκταση της ανθρωπότητας. Μάλιστα, προβλέπει τη δυνατότητα επισκέψεων των κατοίκων της Γης στο διάστημα, προσφέροντας μια νέα διάσταση στον τουρισμό.

Σε αντίθεση με τον Έλον Μασκ, ο οποίος βλέπει ως επόμενο εγχείρημα τον αποικισμό του Άρη από ανθρώπους, ο Μπεζος στρέφει την προσοχή του στις δυνατότητες των διαστημικών σταθμών. «Θα ήθελα πολύ να δω ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν στο ηλιακό σύστημα. Αν είχαμε ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους, θα είχαμε, ανά πάσα στιγμή, 1.000 Μότσαρτ και 1.000 Αϊνστάιν», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Ισχυρό το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά (πίνακας)

Το επιχειρηματικό αποτύπωμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Καναδά

Folli Follie: «Δεν καταχράστηκα χρήματα, απλώς κάποια πράγματα ωραιοποιήθηκαν» υποστηρίζει ο Κουτσολιούτσος στην απολογία του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ