Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, όπου και εξετάστηκε το αίτημα έκδοσης στη Ρουμανία, παρουσιάστηκε ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας, Μπένι Στάινμετζ, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Για λογαριασμό του Στάινμετζ κατέθεσαν ως μάρτυρες δυο ανώτεροι πρώην δικαστικοί από Ρουμανία και Γαλλία, οι οποίοι έκαναν λόγο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας, καθώς και για χειραγώγηση της ρουμανικής Δικαιοσύνης λόγω πολιτικών συμφερόντων. Αν μη τι άλλο, η υπόθεση Στάινμετζ παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και απασχολεί ως σήμερα τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Η εμπλοκή του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου σε υποθέσεις δωροδοκίας οδήγησε στην αποκαθήλωσή του, με τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος να απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες και να γίνονται αντικείμενο ζωηρού σχολιασμού από τα πιο γνωστά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.

Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη στις 24 Νοεμβρίου επί ελληνικού εδάφους, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχει βρεθεί ψηλά όχι μόνο στη λίστα του «Forbes», αλλά και στη λίστα των Panama Papers και οι τριγμοί από τη σκοτεινή επιχειρηματική του δραστηριότητα έγιναν αισθητοί σε τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική και Αμερική.

Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε την επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε ετών για υπόθεση εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, με την Interpol να εκδίδει σε βάρος του Στάινμετζ «ερυθρά αγγελία» και στη συνέχεια ο επιχειρηματίας να συλλαμβάνεται στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι είχε πραγματοποιηθεί άρση της «ερυθράς αγγελίας» από το σώμα δίωξης εγκλήματος, η καθυστέρηση της αφαίρεσής της από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη οδήγησαν στην παραμονή του Στάινμετζ στην Ελλάδα.

Η πλευρά του Στάινμετζ, σχολιάζοντας τη δίωξη από τις ρουμανικές αρχές, υποστηρίζει ότι πρόκειται για κυνηγητό με πολιτικά κίνητρα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Στάινμετζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω αποτυχίας στην εφαρμογή ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης. Χειριζόμαστε την υπόθεση και πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι και την εργασία του»: με αυτό το σχόλιο επιβεβαίωσε τη σύλληψη και την παραμονή του επιχειρηματία στην Ελλάδα ο συνήγορος υπεράσπισής του Εϊταν Μαόζ στην ισραηλινή εφημερίδα «Globes».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία της ρουμανικής Δικαιοσύνης, στον Στάινμετζ επιβλήθηκε πενταετής ποινή φυλάκισης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ενεργό ρόλο σε αυτή.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr