Τον τριπλασιασμό(!) των δασμών προς τον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο σχεδιάζει ο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα αναμένονται και μέτρα για την καλύτερη προστασία του κλάδου των ηλεκτρικών οχημάτων από τις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι κινεζικές εταιρείες του κλάδου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μαζί με την ειδική εντεταλμένη για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, είχε συνάντηση νωρίτερα με μέλη του συνδικάτου United Steelworkers (USW) στο Πίτσμπουργκ, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων για την καλύτερη προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων και βέβαια των θέσεων εργασίας από τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου που απολαμβάνουν υψηλών επιδοτήσεων από το Πεκίνο.

Στο τραπέζι προωθήθηκε η πρόταση για τον τριπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα από τον τωρινό μέσο όρο του 7,5%.

Παράλληλα αποφασίστηκε η ανάληψη «αποφασιστικής δράσης» για την προστασία του κλάδου της ηλεκτροκίνησης από τον κινεζικό ανταγωνισμό που απολαμβάνει πλεονεκτημάτων χάρη στις αντιμονοπωλιακές πρακτικές του Πεκίνου.

Σημειωτέον πως η Κάθριν Τάι ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των αμερικανικών δασμών κατά της Κίνας, που πρωτο-δρομολογήθηκαν επί Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με αμερικανικά media, πρόκειται επίσης να ανακοινώσει – ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα – τη διεξαγωγή έρευνας για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές του κινεζικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, επίσης μετά από αίτημα που έχει καταθέσει η United Steelworkers.

Για τον Τζο Μπάιντεν που έχει μπροστά του, τον ερχόμενο Νοέμβριο, μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική στήριξη των εργατικών συνδικάτων θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Ήδη πολλά συνδικάτα έχουν δηλώσει ανοιχτά την προτίμηση τους υπέρ της επανεκλογής του.

Ειδικά η ισχύς του United Steelworkers, που αριθμεί πάνω από 1,2 εκατ. μέλη, έχει ξεχωριστή σημασία και για την κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια, η οποία παραδοσιακά παίζει σημαντικό ρόλο στον εκλογικό χάρτη.

Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν κατέκτησε την πολιτεία με προβάδισμα λίγο πάνω από 1% έναντι του Τραμπ. Ωστόσο στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για την κάλπη του Νοεμβρίου, οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Στρωμένος» με πλεονάσματα ο δρόμος της Ελλάδας ως το 2029

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλανητικές πρακτικές- Στο μικροσκόπιο 20 Έλληνες

Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ