Διεθνή

Μπιλ Γκέιτς: Μια κλιματική καταστροφή μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή

  • newsroom


Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CBS News προειδοποιεί ότι τα επόμενα 30 χρόνια χρειαζόμαστε επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές καινοτομίες και παγκόσμια συνεργασία σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ. Ο Γκέιτς έχει ήδη επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του σε νέες πράσινες τεχνολογίες.

Αδιαμφισβήτητα, η ψηφιακή επανάσταση που επέφερε η Microsoft διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνία μας. Για τον Μπιλ Γκέιτς, ωστόσο, χρειάστηκαν δεκαετίες σκληρής δουλειάς προκειμένου να βρει τις σωστές επενδύσεις και να ανακαλύψει τις καινοτόμες εκείνες ιδέες που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση μερικών από των πιο δύσκολων προβλημάτων του πλανήτης μας. Φτώχεια, κλιματική αλλαγή και κορωνοϊός είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα για τα οποία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπισή τους.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CBS News και στο δημοσιογράφο Άντερσον Κούπερ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος αναφέρει πως αυτή τη στιγμή μέλημα όλων μας οφείλει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Προειδοποιεί, ότι μια επικείμενη κλιματική καταστροφή μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή. Τα καλά νέα είναι ότι ο Γκέιτς πιστεύει ακράδαντα πως είναι εφικτό να αποφευχθεί μια τέτοιου είδους καταστροφή. Τα κακά νέα; Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, προειδοποιεί ότι τα επόμενα 30 χρόνια χρειαζόμαστε επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές καινοτομίες και παγκόσμια συνεργασία σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ.

Η καινοτομία είναι η λύση. Καινοτομία σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, βιομηχανία, παραγωγή, γεωργία, μέσα μεταφοράς. Στο νέο του βιβλίο «Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή», ο Γκέιτς αναφέρει αναλυτικά όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να σώσουμε τον πλανήτη μας. Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να οδηγήσουν τον κόσμο σε μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050. Στηρίζει την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν, η Αμερική να επανενταχθεί στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, αλλά ζητά από τη διοίκηση να αυξήσει μαζικά τον προϋπολογισμό για την έρευνα για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.

Ο Γκέιτς έχει ήδη επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα σε νέες πράσινες τεχνολογίες και σκοπεύει να ξοδέψει αρκετά δισεκατομμύρια ακόμη για να πετύχει όσα έχει στο μυαλό του. Το 2016 προσκάλεσε δεκάδες επιφανείς επιχειρηματίες μεταξύ αυτών τον Τζεφ Μπέζος αλλά και τον Μάικ Μπλούμπεργκ για να δημιουργήσουν από κοινού ένα ταμείο δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται «πρωτοποριακές ενεργειακές επιχειρήσεις» πραγματοποιώντας μακροπρόθεσμες, συχνά επικίνδυνες επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες. Μέχρι στιγμής, έχουν επενδύσει σε περισσότερες από 50 εταιρείες με καινοτόμες ιδέες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, ο Γκέιτς δεν σχεδίαζε εξαρχής να επικεντρωθεί στη διάσωση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή. Ενώ, όμως, βρισκόταν στην Αφρική με τη σύζυγό του Μελίντα, το 2000 και δούλευαν για την ανάπτυξη του ιδρύματός τους, είδε με τα ίδια του τα μάτια πόσο ευάλωτες είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κυρίως από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 2008 ίδρυσε την TerraPower, μια εταιρεία που έχει σχεδιάσει εκ νέου έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Περί τα τέλη αυτής της δεκαετίας θα προχωρήσει στη δημιουργία μικρών πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ με προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι οι σταθμοί αυτοί -που θα ονομάζονται Natrium- να τροφοδοτούν συμπληρωματικά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία στο μέλλον θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική. Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην ενίσχυση της TerraPower εκταμιεύοντας 80 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός από τους πρώτους προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον επενδυτή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σας έχουν κρίνει για το γεγονός ότι είστε τεχνοκράτης. Υποστηρίζετε ότι η τεχνολογία είναι η μόνη λύση για – για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι λύσεις υπάρχουν αλλά οι κυβερνήσεις δεν τις εκμεταλλεύονται». Ο Γκέιτς από την πλευρά του υποστηρίζει «Χωρίς καινοτομία, δεν θα εξαλείψουμε την κλιματική αλλαγή. Δεν θα πλησιάσουμε καν σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο επενδύει 7 εκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσει το αποτύπωμα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος.

«Ναι. Υπάρχουν μέρες που όλο αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο, ίσως και ακατόρθωτο. Εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο, κάνουν λάθος. Εάν από την άλλη πιστεύουν ότι είναι αδύνατο και πάλι κάνουν λάθος. Ναι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και κόπος, όταν όμως τα καταφέρουμε, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανύπαρκτη η εταιρία Greenhill των Μπάκου – Καϋμενάκη

Προκαταβολή σύνταξης: Κατατίθεται η τροπολογία – Δικαιούχοι και ποσά

Dr. Doom κατά Έλον Μασκ – «Είναι ανεύθυνος, χειραγωγεί την αγορά»

Απόρρητο Απόρρητο