Η Ουκρανία είναι η πέμπτη χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες που θέτει κάποιους βασικούς κανόνες για την αγορά κρυπτονομισμάτων, με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να συνειδητοποιούν ότι το bitcoin είναι το «νόμισμα» του μέλλοντος..

Σε μια σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει τα ψηφιακά νομίσματα.

Μέχρι σήμερα, τα κρυπτονομίσματα στην Ουκρανία κινούνταν μέσα «σε μια  γκρίζα νομική ζώνη». Οι ντόπιοι μπορούσαν να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν ψηφικά νομίσματα, αλλά οι εταιρείες  βρίσκονταν συχνά υπό στενή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το CNBC,  η νέα νομοθεσία ορίζει ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους κατέχουν Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα. Έτσι, αν  το σχέδιο νόμου υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας, Βλάντιμιρ Ζελένσκι, τότε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα ψηφιακά πορτοφόλια θα κατοχυρωθούν στο ουκρανικό Δίκαιο.

Σημειώνεται πως αντίθετα με τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, οι νομοθετικές αλλαγές στην Ουκρανία δεν διευκολύνουν την κυκλοφορία του Bitcoin ως τρόπο πληρωμής, ούτε το καθιστούν ισότιμο με το εθνικό νόμισμα της χώρας.

Μέχρι το 2022, η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά κρυπτονομισμάτων σε επιχειρήσεις και επενδυτές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης υποστηρίξει την αξιοπιστία της κρυπτογράφησης σε επενδυτές και funds επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley.

H τελευταία προσθήκη στη «λίστα»

Η Ουκρανία έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα χωρών που υιοθετούν το bitcoin, ως μέσο πληρωμής και το ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία.

Αυτή την εβδομάδα, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που τόσο υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, όσο και να το προσθέσει στον ισολογισμό της.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Κούβα – η οποία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην παραδοσιακή μαρξιστική πολιτική- ψήφισε νόμο για την αναγνώριση και τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη «λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος».

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ πρότειναν κανόνες που αφορούν τους «μεσίτες» ψηφιακών νομισμάτων στο νομοσχέδιο για τις υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ενώ στη Γερμανία ένας νέος νόμος επιτρέπει πλέον σε funds που προηγουμένως είχαν αποκλειστεί από επενδύσεις σε κρυπτογράφηση να διαθέτουν έως και 20% σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.

Ο Παναμάς φαίνεται να είναι ο επόμενος στη «λίστα», καθώς η χώρα της  Κεντρικής Αμερικής σχεδιάζει ένα νέο νόμο που αφορά τη διαχείριση κρυπτονομισμάτων.

Ο κατάλογος των χωρών, που υιοθετούν το δημοφιλές crypto ως μέσο πληρωμής, συνεχώς μεγαλώνει όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν την ισχύ των κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΠΑΠ: Επιστροφή στην κανονικότητα με bonus προμέρισμα

«Χρυσό» το αλουμίνιο: Η υψηλή ζήτηση το εκτοξεύει σε υψηλό 13 ετών

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη – Αυτό είναι το ακίνητο αξίας $135 δισ. στο οποίο διαμένει