Επιχειρήσεις

ΟΠΑΠ: Επιστροφή στην κανονικότητα με bonus προμέρισμα

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Τα VLTs και οι οnline υπηρεσίες συνεχίζουν να αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες ανάπτυξης του Ομίλου - Στα 13,80 ευρώ η τιμή-στόχος από την Eurobank Equities

Η σημαντική ανάκαμψη των retail δραστηριοτήτων και τα έσοδα από το online διατήρησαν ισχυρή την αναπτυξιακή δυναμική του ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, κάτι που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις κατά 40% λιγότερες – λόγω lockdown – ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο 2020, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στο πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 570,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,2% σε ετήσια βάση.

Αναλυτικά, στην Ελλάδα το δίκτυο των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό από την αρχή του έτους έως τις 12 Απριλίου 2021 όταν και επαναλειτούργησαν τα καταστήματα ΟΠΑΠ και ταυτόχρονα οι πλανόδιοι πωλητές της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε., άρχισαν να διανείμουν ξανά τα προϊόντα της (ΣΚΡΑΤΣ και Λαχεία). Ακολούθως, στις 24 Μαίου 2021 ξεκίνησε η λειτουργία των καταστημάτων VLTs (gaming halls), ενώ η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο Μαρκόπουλο Park επανεκκίνησε στις 17 Μαίου 2021. Παράλληλα, στην Κύπρο το δίκτυο καταστημάτων παρέμεινε κατά τόπους κλειστό για συνολικά 41 ημέρες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο τα έσοδα όσο και η κερδοφορία του ΟΠΑΠ επηρεάστηκαν σημαντικά από το κλείσιμο του δικτύου, εντούτοις η επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα περιορίστηκε από την σημαντική ενίσχυση της online δραστηριότητας και τη συνεισφορά της Stoiximan (Kaizen) σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία πλέον ενοποιείται με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης από 1η Δεκεμβρίου 2020.

Σημειώνεται, δε, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση πως η διοίκηση του ΟΠΑΠ αξιοποίησαν σε περιορισμένο βαθμό κυβερνητικά μέτρα στήριξης, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή φορολογικούς συμψηφισμούς, καθώς επίσης και μειωμένες πληρωμές ενοικίων. Περαιτέρω, παρά την επίδραση του κορωνοϊού, ο ΟΠΑΠ συνέχισε να διατηρεί ισχυρή την ταμειακή του θέση, με τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του Ιουνίου 2021 να ανέρχονται σε 617 εκατ. ευρώ.

«Τα οικονομικά αποτελέσματά μας για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναδεικνύουν μια δυναμική επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του OΠΑΠ, Jan Karas, σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις για τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς.

VLTs και online οι καταλύτες

Όπως προκύπτει από την εξέταση των οικονομικών στοιχείων, τα VLTs και οι online δραστηριότητες συνεχίζουν να αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες ανάπτυξης του Ομίλου.

Στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα προ εισφορών των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού ανήλθαν σε 213,9 εκατ. ευρώ (έναντι 126,7 εκατ. το α’ εξάμηνο2020), αυξημένα κατά 68,8% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της πλήρους ενοποίησης της Stoiximan. Είναι χαρακτηριστικό πως το GGR του αθλητικού στοιχηματισμού το β’ τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκε στα 131,6 εκατ., αυξημένο κατά 3,4 φορές σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων της εταιρείας στις αρχές Απριλίου και της αυξημένης συνεισφοράς του online.

Επίσης τα GGR από το διαδικτυακό καζίνο ανήλθαν σε 95,9 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021 και σε 48,6 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας ιδιαίτερα σημαντική απόδοση συμπεριλαμβάνοντας επίσης και τη σχετική ροή εσόδων από τη Stoiximan από το Δεκέμβριο του 2020.

Για τα VLTs, στο σύνολο του εξαμήνου, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα παιγνιομηχανήματα διαμορφώθηκαν στα 36,1 εκατ., μειωμένα κατά 59,1% το α’ εξάμηνο του 2020 λόγω της αναστολής της δραστηριότητάς τους για σχεδόν 5 από τους 6 μήνες του 1ου εξαμήνου 2021. Ωστόσο, στο β’ τρίμηνο 2021 τα παιγνιομηχανήματα παρέμειναν σε αναστολή για 54 ημέρες έναντι 69 ημερών αναστολής κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση GGR κατά 65,8% (στα 36,1εκ.) έναντι 21,8 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2020.

Θετική έκπληξη το προμέρισμα

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εν πολλοίς αναμενόταν, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πως το ΔΣ αποφάσισε τη διανομή μεικτού προμερίσματος για τη χρήση 2021, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου2021, ενώ η πληρωμή του προμερίσματος θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021. Σημειώνεται πως η εταιρεία διένειμε τον Αύγουστο του 2021 το μέρισμα χρήσης 2020, ύψους 0,55 ευρώ, ανά μετοχή μεικτό, προσφέροντας ταυτόχρονα το δικαίωμα επανεπένδυσης του μερίσματος σε μετοχές. Στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος ανταποκρίθηκαν θετικά 2.788 μέτοχοι επιλέγοντας να επενδύσουν στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στο πρόγραμμα να ανέλθει στο 61,09% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών.

Η Eurobank Equities σε note που δημοσιοποίησε χθες χαρακτήρισε ως θετική έκπληξη και σινιάλο την απόφαση για διανομή προμερίσματος για τη χρήση 2021, συμπληρώνοντας πως τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ήταν ισχυρά και σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Τονίζει πως η υφιστάμενη δραστηριότητα βελτιώνεται και οι online δραστηριότητες επιταχύνονται και σημειώνει πως η επίδοση του β’ τριμήνου είναι αντιπροσωπευτική της ικανότητας παραγωγής υψηλών ταμειακών ροών που δημιουργεί το επιχειρηματικό μοντέλο του ΟΠΑΠ. Τονίζει, ωστόσο, πως οι προκλήσεις για το β’ εξάμηνο του 2021 παραμένουν εν όψει των συνεχιζόμενων λόγω της πανδημίας περιοριστικών μέτρων και της αβεβαιότητας για τη συμπεριφορά του παικτικού κοινού.

Η χρηματιστηριακή κάνει επίσης λόγο για διψήφια μερισματική απόδοση και «χιονοστιβάδα» μετρητών στη μετά covid περίοδο και επαναλαμβάνει πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η αύξηση των ταμειακών ροών κατά 200 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την έναρξη ισχύος του καθεστώτος φορολογίας τυχερών παιχνιδιών κατά την περίοδο επέκτασης (Οκτώβριος 2020-Οκτώβριος 2030), δεν θα είναι 100% διαθέσιμη για διανομή στους μετόχους. Στο πλαίσιο αυτό δίνει τιμή-στόχο στα 13,80 ευρώ (κλείσιμο 13,12 ευρώ στις 8/9), με σύσταση «αγορά». Η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Εφορία: Πληρωμές χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος του μήνα

Η VIVARTIA ψωνίζει, η Attica Bank μάλλον «ψωνίζεται» και η Avis το… ξαναγυρίζει πάνω

Τον Μάιο του 2022 ανοίγει το νέο Casa Cook 5* στη Σάμο (pics)