Ως προσπάθεια να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η απόφασή του να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στον Ερντογάν να ξεκινήσει την εισβολή χαρακτηρίζει το Bloomberg τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων επισημαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε – αν ήθελε- να τις επιβάλει από την περασμένη εβδομάδα κι ότι όσα λέει ο Τραμπ για μελλοντικές κυρώσεις είναι περισσότερο ένα μήνυμα που αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει απογοητευμένα μέλη του κογκρέσου, τα ο ποία ίσως συγκεντρώνουν ικανή πλειοψηφία για να περάσουν μέτρα παρακάμπτοντας ένα προεδρικό βέτο.

Σύμφωνα με το Bloomberg πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πείστηκαν από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος της Τουρκίας, τις οποίες δεν θεωρούν αρκετά ισχυρές. «Εκτιμούμε τις προγραμματισμένες κυρώσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν προχωρούν αρκετά για να τιμωρήσουν την Τουρκία για τα ανήκουστα αδικήματά της στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού βουλευτή και εξέχοντος μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακ Κολ, επισημαίνοντας ότι θα επιδιωχθεί η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Την «πλήρωσαν» τρεις υπουργοί

Στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης,  με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αφενός δεσμεύονται οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία και αφετέρους θα εμποδίζονται στο εξής οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια.

Το θέμα γνωστοποίησε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, που  μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία· αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.

«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ, μάλιστα, επέλεξε και να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν μετά την υπογραφή του διατάγματος που ανήρτησε στο Twitter προκειμένου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, να απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός».
Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», σύμφωνα με τον Πενς, ο οποίο ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στην Τουρκία με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία» πρόσθεσε ο Πενς, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του.
Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Στρατιωτικές ενέργειες στην πόλη Μανμπίτζ

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επεκτείνει την επιχείρηση εισβολής ξεκινώντας τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Eίναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη της βορειας Συρίας.

«Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της διεθνούς ανησυχίας.

Η αντίδραση της ΕΕ

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποσύρει τα στρατεύματά του απ’ τα συριακά εδάφη.