Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, γνωστά και ως CBDCs, αποτελούν ευθεία απειλή για το αμερικανικό οικονομικό σύστημα χωρίς οποιαδήποτε πλεονεκτήματα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του think tank Cato Institute. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως η δημιουργία ενός αμερικανικού CBDC «θα απειλήσει την ελευθερία των πολιτών τόσο σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα όσο και τα ατομικά τους δικαιώματα».

Αν και δεν υπάρχει λόγος για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τη στιγμή που τα μειονεκτήματα υπερτερούν τόσο των αντίστοιχων πλεονεκτημάτων, οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν το ψηφιακό δολάριο «έτσι ώστε να εδραιώσουν τον κυβερνητικό έλεγχο σε ό,τι αφορά τα συστήματα συναλλαγών και πληρωμών».

Όπως τόνισε το Cato Institute, «το αμερικανικό CBDC θα υποσκάψει τον ιδιωτικό τομέα και θα απειλήσει τα ατομικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών. Δεν έχει καμία θέση στην αμερικανική οικονομία. Το Κογκρέσο θα πρέπει να απαγορεύσει τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Fed».

Αν και η Fed δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο πλάνο για το λανσάρισμα ενός CBDC, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για το πρότζεκτ, σύμφωνα με το zerohedge. Τα πλεονεκτήματα της «ασφάλειας» και της «ταχύτητας συναλλαγών» είναι αυτά που υποστηρίζουν το αφήγημά της, τη στιγμή που όλα τα μειονεκτήματα αγνοούνται.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου: «Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έκδοση ενός CBDC, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως οι χαμηλού κόστους συναλλαγές, η αυξημένη πρόσβαση στο χρηματοοικονομικό σύστημα, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η υποστήριξη της συνεχιζόμενης κυριαρχίας των ΗΠΑ στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών τίθεται κατά της δημιουργίας ενός CBDC. Σύμφωνα με την ανάλυση του Cato Institute, οι πολίτες αυτοί ανησυχούν για την «πρόσβαση του ψηφιακού νομίσματος στα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και την επίδραση που αυτό θα έχει στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα».

Το CBDC «προσφέρει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση απεριόριστη πρόσβαση στις συναλλαγές κάθε πολίτη, κάτι το οποίο παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα των Αμερικανών», όπως τόνισαν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε «φράγματα» μεταξύ των τραπεζών και των εταιρειών συναλλαγών και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών θα αρθούν άμεσα μέσω της δημιουργίας ενός τέτοιου νομίσματος: «Κάθε ομοσπονδιακή αρχή θα μπορεί με ένα πάτημα του κουμπιού να έχει αναλυτική πρόσβαση στη ζωή του κάθε πολίτη».

Αυτή η άκρατη πρόσβαση θα δημιουργήσει ενός είδους παρεμβατικού κυβερνητικού ελέγχου σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις όλων των καταναλωτών ενώ θα οδηγήσει σε «προληπτικά ή τιμωριτικά μέτρα» κατά των πολιτών σε περίπτωση που οι αρχές δε συμφωνούν με τις κινήσεις τους.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να παγώσει την πρόσβαση σε αγαθά κατά τη διάρκεια lockdowns, να άρει το δικαίωμα αγοράς όπλων ή να παγώσει ακόμα και τους ίδιους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών.

Σύμφωνα με το Cato Institute, «εκτός από τον προγραμματισμό των λειτουργιών του ίδιου του CBDC, το ψηφιακό νόμισμα θα προσφέρει κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο ενώ θα καθοδηγεί τις οικονομικές αποφάσεις των πολιτών».

Το στέλεχος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, τόνισε πως το CBDC θα κλυδωνίσει ολόκληρο τον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα, αφού οι πολίτες θα μπορούν να προβούν σε άμεσες καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα χωρίς την ανάγκη για συστημικές τράπεζες.

Αν και η έρευνα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπογραμμίζει πως «το CBDC θα αποτελέσει υγιή ανταγωνισμό για τις τράπεζες», το Cato Institute υπογραμμίζει πως το πιθανότερο αποκύημα της όλης προσπάθειας είναι πως οι καταναλωτές θα στραφούν προς την κεντρική τράπεζα, αγνοώντας το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το σενάριο, τα CBDCs θα έχουν μονοπωλιακό έλεγχο της αγοράς, κάτι το οποίο δικαιολογεί, σύμφωνα με το Cato, την προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο για περιορισμό της δημοφιλίας των λοιπών αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα cryptos, τα CBDCs θα είναι ευάλωτα στους χάκερς και στα «παραθυράκια» της κυβερνοασφάλειας. Οποιαδήποτε δημιουργία ενός κεντρικού, ψηφιακού δολαρίου θα αποτελέσει δέλεαρ για τους εγκληματίες. Αν και οι χάκερς πολλές φορές επιτίθενται κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων, μία πιθανή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων 333 εκατομμυρίων Αμερικανών θα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε παρόμοια κυβερνοεπίθεση σε τράπεζα. 

Στις 15 Μαρτίου, η Fed ανακοίνωσε την υπηρεσία FedNow η οποία θα λανσαριστεί τον Ιούλιο και θα προσφέρει την «άμεση δυνατότητα πληρωμών» μεταξύ των συνεργαζόμενων τραπεζών και λοιπών εταιρειών. Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζόρνταν Σάχτελ, όμως, «η υπηρεσία FedNow φαίνεται πως αποτελεί ένα πρωτότυπο CBDC. Αν και οι άμεσες συναλλαγές φαντάζουν καλές, υπάρχει πιθανότητα πως η υπηρεσία μπορεί να μετατραπεί σε τρόπο παρακολούθησης των κινήσεων των πολιτών».

Διαβάστε ακόμη

Άλκης Δαυίδ: Σφυρί-βόμβα σε βάρος του λόγω καταδίκης στις ΗΠΑ (pics)

Ανοίγει πόρτα χρηματοδότησης σε 60.000 ΜμΕ – Μητσοτάκης: Στόχος καλύτεροι μισθοί και αμοιβές (pics) (upd)

Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)