Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία, όπου εκτυλίσσεται μια πρωτοφανών διαστάσεων σύγκρουση, με τους οπαδούς του πρώην ακροδεξιού προέδρου να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια.

Οι σκηνές, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, θυμίζουν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου του 2020 στο Αμερικανικό Καπιτώλιο, οπότε οι υποστηρικτές του Τραμπ αμαύρωσαν τον δημοκρατικό θεσμό.

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκεται στο Σάο Πάουλο.

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία της Μπραζίλια προσπαθεί να απωθήσει τους εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας που κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο και σκαρφάλωσαν στο κτίριο, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

Τα πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, δείχνουν ένα πλήθος ανθρώπων να κατευθύνεται στο Κογκρέσο.

Στο κτίριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας. Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Ποια ελληνικά funds αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα το 2023 (pics)

Τι φέρνει το 2023 σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και crypto

Χειμερινές εκπτώσεις 2023: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9/1 – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν (vid)