Δικαστήριο στο Ντέλαγουερ αποφάσισε πως τα θύματα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου παραγωγού του Χόλυγουντ, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, θα αποζημιωθούν με το ποσό των 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται, πως ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, 68 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 23 ετών για σωρεία βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων, προκαλώντας ένα κύμα αποκαλύψεων που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και όχι μόνο – έλαβε παγκόσμια διάσταση με το hashtag #MeToo.

Με δικαστική απόφαση, η εταιρεία του Weinstein Co. η οποία το 2017 κήρυξε πτώχευση θα αποζημιώσει τα θύματά του, με το ποσό των 17,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Weinstein Co. ιδρύθηκε ως ένα ανεξάρτητο στούντιο παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ. Η εταιρεία, ωστόσο, κατέρρευσε στα τέλη του 2017, όταν δεκάδες υποθέσεις για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση από τον πανίσχυρου άνδρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Ασφαλιστικοί φορείς καλούνται τώρα να πληρώσουν συνολικά 35,2 εκατ. δολάρια για την επίλυση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων. Σύμφωνα με το BBC, το ποσό των αποζημιώσεων θα διαιρεθεί σε πάνω από 50 αιτούντες, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να δικαιούνται αποζημίωση με ποσά άνω των 500.000 δολαρίων. 

Η δικαστής Μαίρη Γουάλραθ ενέκρινε την συγκεκριμένη πρόταση έπειτα από ακρόαση στο Ντέλαγουερ. Η ίδια σημείωσε ότι το 83% των εναγουσών σεξουαλικής κακοποίησης «έχει εκφράσει ότι θέλει ένα “κλείσιμο” μέσω αποδοχής αυτού του σχεδίου και δεν επιδιώκει να περάσει περαιτέρω δικαστικές διαμάχες προκειμένου να λάβουν οι ίδιες κάποια ανάκαμψη ή κάποια άλλη αποζημίωση… αν και είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν θα τους το δώσουν ποτέ αυτό».

Η Ρούμπι Λιου, δικηγόρος των εναγουσών, δήλωσε πως το ποσό είναι «ισχνό» και η συμφωνία στερεί από τις πελάτισσές της την ευκαιρία να διεκδικήσουν περισσότερα από τον  Γουάινσταϊν και άλλους διευθυντές της εταιρείας στις δικαστικές αίθουσες. «Οι πελάτισσές μου ζητούν περισσότερα από ένα χρηματικό ποσό», είπε. «Ζητούν μια απόφαση από τους ενόρκους, που θα αποδώσει ευθύνες σε όλους όσους έχουν εμπλακεί σε αυτές τις υποθέσεις και όχι μόνο στον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν»

Διαβάστε ακόμη:

«Γεννάνε και τα κοκόρια» των εταιρειών με container ships

Lockdown: Σε ποιες περιοχές ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Τα μέτρα στην Αττική (vid)

Οικογένεια Παπαγιάννη: Από την «περιπέτεια» της ΒΙΚΗ, στο success story με το ελληνικό χαβιάρι