Διεθνή

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί το μέλλον τους

  • newsroom


Οι πόλεις όπως το Βανκούβερ, το Τορίνο και η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να γίνουν ακατάλληλες τοποθεσίες για τους Χειμερινούς Αγώνες μέχρι το τέλος αυτού του έτους, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε όλο και λιγότερο ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού

Αμφίβολο μοιάζει το μέλλον των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, προειδοποιούν οι επιστήμονες, λόγω της κλιματικής κρόσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ραγδαία αύξηση της  θερμοκρασίας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιμάκωση της κλιματικής κρίσης σημαίνει ότι οι μελλοντικοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν πρόβλημα να βρουν πόλεις υποδοχής με αρκετό χιόνι και πάγο, έδειξε νέα έρευνα.

Συγκκριμένα, μία από τις 21 τοποθεσίες όπου διεξήχθησαν νωρίτερα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσε να είναι αξιόπιστος οικοδεσπότης των Αγώνων στο μέλλον, εάν η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχιστεί με την τρέχουσα ταχύτητα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Στο Πεκίνο, αναφέρει ότι οι αθλητές θα αγωνιστούν σε τεχνητό χιόνι. Οι πόλεις όπως το Βανκούβερ, το Τορίνο και η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να γίνουν ακατάλληλες τοποθεσίες για τους Χειμερινούς Αγώνες μέχρι το τέλος αυτού του έτους, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε όλο και λιγότερο ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού.

Στις Άλπεις – όπου διεξήχθησαν πολλοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου το 1924 – ακόμη και αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν δραματικά, μόνο το Albertville, περίπου 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα παραμείνει αξιόπιστος οικοδεσπότης για τους Αγώνες μέχρι τα μέσα αυτού αιώνα, έδειξε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Βατερλό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας 339 κορυφαίων αθλητών και προπονητών  για να προσδιορίσουν τέσσερις κλιματικούς δείκτες που καθορίζουν εάν οι συνθήκες είναι ασφαλείς και δίκαιες για τον αγώνα: απαράδεκτα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή, υγρό χιόνι και ανεπαρκής κάλυψη χιονιού.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα των μη ασφαλών και αθέμιτων συνθηκών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια σε τοποθεσίες όπου διεξήχθησαν προηγούμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και ότι αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί.

«Κανένα άθλημα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των χειμερινών σπορ όπως τα γνωρίζουμε και για τη διασφάλιση ότι υπάρχουν τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο όπου μπορούν να διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε στον Guardian, ο Ντάνιελ Σκοτ, ​​από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, στο Γκίλφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε ακόμη

Θα καταφέρουν οι Ρώσοι της MERE να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά σουπερμάρκετ;

Το παρασκήνιο της Αττικής Οδού, το χρυσό deal του Καρώνη και ο Μπρους Λι του CVC

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλή παράταση (και αναδρομικά) ζητά η αγορά