Μια επιστολή που δείχνει τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε «απόλυτο πανικό» γύρω από την ερωτική ζωή του, πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Η δισέλιδη επιστολή συντάχθηκε από τον Αυστριακό συνθέτη το καλοκαίρι του 1782. Σε αυτό ζητά συμβουλές από έναν στενό του φίλο, έπειτα από μια παρεξήγηση που είχε με τη μέλλουσα πεθερά του.

«Εκείνη ήταν έτοιμη να πάει στην αστυνομία για να πάρει πίσω την αρραβωνιαστικιά του, με προφανείς τρομερές συνέπειες για τη φήμη του», ανέφερε ο επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Christie’s, Τόμας Βένινγκ. «Βρίσκεται σε απόλυτη κρίση και […] με τρόπο μάλλον εξαίσιο ανοίγει την καρδιά του εντελώς αφιλτράριστα».

Ο Μότσαρτ έγραψε πολλά γράμματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ο Βένινγκ είπε ότι είναι σπάνιο να δει κανείς ένα από αυτά τα σε δημοπρασία, και σπάνιο να δει αυτόν τον «βαθμό ενόρασης… στον χαρακτήρα του… και στα συναισθήματά του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη ζωή του».

Όταν έγραψε την επιστολή, λίγο μετά την άφιξή του στη Βιέννη, ο Μότσαρτ ήταν 26 ετών. Ενώ η καριέρα του απογειωνόταν μετά την επιτυχία της πρώτης του μεγάλης όπερας, η ερωτική του ζωή «γινόταν κάπως περίπλοκη» και ήθελε να προχωρήσει με τον επερχόμενο γάμο του με την Κονστάντζα.

«Αυτός είχε ανατραφεί σε μια αυστηρή Καθολική οικογένεια. Επομένως, το γεγονός ότι ήδη συζεί με την Κονστάντζα, το ότι κοιμούνται μαζί, δεν τον σταματά να ζει απερίσκεπτα», είπε ο Βένινγκ.

«Αυτήν την απελευθερωμένη έκφραση του τρόπου συμπεριφοράς του», τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην επαγγελματική του ζωή, ο Βένινγκ την περιγράφει ως αναζωογονητική. «(Η επιστολή) λέει κάτι για τον Μότσαρτ, καθώς αφήνει να διαφανεί μια επαναστατική προσωπικότητα. Είναι κάποιος που δεν υπακούει στους παλιούς κανόνες», τονίζει.

Ο Μότσαρτ και η Κονστάντζα παντρεύτηκαν λίγο μετά τη σύνταξη του γράμματος αυτού και ήταν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1791 σε ηλικία 35 ετών.

Η επιστολή αποτελεί μέρος της Classic Week Exceptional Sale του Christie’s τον Ιούλιο και αναμένεται να πωληθεί στην υψηλότερη τιμή που έχει λάβει μια επιστολή του Μότσαρτ μέχρι σήμερα, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 λιρών και 500.000 λιρών.

Διαβάστε ακόμη

Ασταμάτητο το Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 8×8 με ιστορικές «πτήσεις» από Viohalco, Cenergy και Jumbo

Ρεπό την Παρασκευή: Το «δώρο» που κάνει τεχνολογικός κολοσσός στους υπαλλήλους του

Ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ