Η Samsung Electronics, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης στον κόσμο, δίνει στο προσωπικό της στη Νότια Κορέα μία Παρασκευή ρεπό κάθε μήνα, σε μια προσπάθεια να «κρατήσει» το προσωπικό που τείνει να εκτιμά όλο και περισσότερο τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, το μη εργοστασιακό προσωπικό πλήρους απασχόλησης μπορεί να πάρει το ρεπό του την εβδομάδα που γίνεται η καταβολή των μισθών, συνήθως την τρίτη εβδομάδα του μήνα δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Bloomberg.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες.

Η κίνηση της Samsung ακολουθεί το παράδειγμα της SK Hynix. που υιοθέτησε μια παρόμοια ευέλικτη εβδομάδα εργασίας πέρυσι, επιτρέποντας στο προσωπικό να παίρνει μία Παρασκευή ρεπό το μήνα, αν εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας Kakao, έχουν επίσης εισαγάγει πιο ευέλικτες ρυθμίσεις μετά την πανδημία.

Η κίνηση της Samsung, η οποία απασχολεί περίπου τους μισούς από τους περίπου 268.000 υπαλλήλους της στη Νότια Κορέα, δείχνει πόσο πολύ η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται – ακόμη και σε μια χώρα με πιο συντηρητική εργασιακή κουλτούρα. Οι Νοτιοκορεάτες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο εργαζομένων με τα υψηλότερα επίπεδα υπεργασίας στον κόσμο, καταγράφοντας περίπου 200 ώρες περισσότερες το 2021 από τον μέσο όρο μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ.

Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διατήρηση των «ταλέντων», ιδίως μεταξύ των νεότερων εργαζομένων που δίνουν μεγάλη σημασία στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι Millenials και η Generation Z – όσοι είναι 30 ετών και κάτω – αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του εργατικού δυναμικού της Samsung παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας για το 2022.

Η CJ ENM Co, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας, παρέχει δύο ρεπό κάθε μήνα.

Η εταιρεία θέλει να «δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα Παρασκευής που θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να προλαβαίνουν τις τάσεις και να καλλιεργούν τη διορατικότητα», δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος.

Ακολουθούν μερικές από τις ευέλικτες ρυθμίσεις που υιοθετούν οι επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας:

  • SK Hynix: Οι εργαζόμενοι μπορούν να παίρνουν ρεπό την Παρασκευή μία φορά τον μήνα, εάν εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.
  • Kakao Corp: Δίνει ρεπό την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα. Η θυγατρική της Kakao Games δίνει δύο Παρασκευές ρεπό κάθε μήνα.
  • CJ ENM : Δίνει στους υπαλλήλους δύο ρεπό τον μήνα, τη 2η και την 4η εβδομάδα κάθε μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Η Shell αυξάνει το μέρισμα κατά 15% – Στροφή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (γράφημα)

Ανάπτυξη για τη βρετανική οικονομία τον Απρίλιο – Αύξηση 0,2% του ΑΕΠ

ΗΠΑ: Προσωρινή αναστολή της εξαγοράς της Activision από τη Microsoft (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ