Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο των δασμών έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς προσπαθούν να «διαβάσουν» τι κρύβεται πίσω από τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

Οι Κινέζοι ήδη απάντησαν με δικά της αντίμετρα στην επιβολή αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές τους, ενώ ο Καναδάς και Μεξικό πήραν… αναβολή, γεγονός που επιβεβαίωσε τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τραμπ και τροφοδότησε ερμηνείες ότι ίσως να χρησιμοποιεί τους δασμούς περισσότερο ως διαπραγματευτικό όπλο.

Όμως και στις ίδιες τις ΗΠΑ έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες που θα έχουν οι δασμοί σε Καναδά και Μεξικό, εάν τελικά επιβληθούν, στην ίδια την οικονομία των ΗΠΑ.

Όπως είναι λογικό η συζήτηση αυτή, εκτός από οικονομική είναι και άκρως πολιτική, αφού η αμερικανική οικονομία είναι σε ιδιαίτερα καλή φάση, με συνθήκες σχεδόν πλ;hρους απασχόλησης και χαμηλή ανεργία κοντά στο 4%  καθώς και με αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 2,8%, κάτι που οι Δημοκρατικοί θεωρούν μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο τώρα μπορεί να ανατραπεί από την πολιτική των δασμών.

Αρκετοί οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι γεγονός ότι με τους δασμούς μπορείς να προστατεύεις ορισμένους κλάδους, για παράδειγμα την βιομηχανία χάλυβα και τις θέσεις εργασίας εκεί, όπως δηλαδή επιδιώκει ο Τραμπ.

Επισημαίνουν, όμως, ότι υπάρχουν και παρενέργειες γιατί με τους δασμούς το κόστος του χάλυβα αυξάνεται και αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει και το κόστος για τις βιομηχανίες που τον χρησιμοποιούν, όπως π.χ. η αυτοκινητοβιομηχανία.

Έτσι, προστατεύονται μεν θέσεις εργασίας στην βιομηχανία χάλυβα, αλλά χάνονται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Άλλη παρενέργεια που εντοπίζουν είναι η άνοδος του δολαρίου, η οποία καθιστά ακριβότερες τις αμερικανικές εξαγωγές, οι οποίες στηρίζουν και αυτές πολλές θέσεις εργασίας.

Το άλλο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί  είναι ότι οι δασμοί θα διαταράξουν την εφοδιαστική αλυσίδα των αμερικανικών επιχειρήσεων, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με το Μεξικό και τον Καναδά. Τα ανταλλακτικά για την αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτου θα γίνουν πιο ακριβά και αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική παραγωγή θα πληγεί και θα δει το κόστος να ανεβαίνει, κάτι που επίσης θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση.

Εκτιμήσεις που δημοσίευσε το ινστιτούτο Brookings δείχνουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια περίπου 142.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε διάφορους τομείς, κυρίως στην μεταποίηση, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της εξάρτησης από διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού.

Και βέβαια, όλες αυτές οι επιπτώσεις επιδεινώνονται εάν οι χώρες που θα υποστούν τους αμερικανικούς δασμούς απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αποτέλεσμα είναι ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα μείνει πάνω-κάτω το ίδιο, αφού θα μειωθούν με οι εισαγωγές, αλλά το ίδιο θα συμβεί και στις εξαγωγές, αλλά οι τιμές των αγαθών θα έχουν αυξηθεί.

Το Brookings (που αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητο, αλλά θεωρείται ότι έχει κυρίως φιλελεύθερο, κεντρώο και κεντροαριστερό προσανατολισμό) υπολογίζει ότι ένα τέλος 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, θα μείωσει την ανάπτυξη κατά 0,25 έως 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ανάλογα με τη διάρκεια και το πεδίο εφαρμογής των δασμών. Αυτό σημαίνει πιθανή απώλεια περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΑΕΠ που μπορεί να φτάσουν τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ο Καναδάς και το Μεξικό προχωρήσουν σε αντίποινα με δικούς τους δασμούς.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινα» δάνεια: Εντός Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τους αγρότες – Τι περιλαμβάνει

Βραζιλία: Πώς προετοιμάζεται για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Από τη Ρωσία με αγάπη: Γιατί οι ολιγάρχες αγοράζουν πολυτελή ακίνητα στη Μόσχα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα