Οι βιομηχανίες της Ευρώπης έχουν ενσυναίσθηση των ευκαιριών οι οποίες κρύβονται πίσω από τις μεγάλες βάσεις δεδομένων, αλλά οι Βρυξέλλες πρόκειται σύντομα να αλλάξουν τους κανονισμούς πρόσβασης σε αυτές.

Το νέο νομοσχέδιο-ορόσημο αυτό θα εποπτεύσει την πρόσβαση και τον διαμοιρασμό των δεδομένων μεταξύ των διαφόρων συσκευών και μηχανημάτων, είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε για προσωπική χρήση.

O νέος νόμος αποτελεί απάντηση στις μέχρι τώρα αναξιοποίητες δυνατότητες των ευρωπαϊκών βιομηχανικών δεδομένων, αφού το 80% εξ αυτών δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Η περιορισμένη δυναμική της οικονομίας δεδομένων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα μπορέσει να αποτελέσει καίρια ευκαιρία για την ανάπτυξη και τη χρήση των νέων καινοτομιών της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα έτη.

Ο Επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως τα αχρησιμοποίητα αυτά δεδομένα θα περιορίσουν την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η προσπάθεια της Ευρώπης για την μετατροπή της σε ένα κέντρο βιομηχανικών δεδομένων δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή, αφού τα πρωτοσέλιδα έχουν επικεντρωθεί σε θέματα όπως το Digital Services Act, το Digital markets Act, τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας και το νέο Artificial Intelligence Act.

Όλα αυτά έχουν περιπλέξει τα πράγματα και έχουν κάνει πολλές εταιρείες να μην γνωρίζουν πως θα πρέπει να κινηθούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δεδομένων.

Γι αυτόν το λόγο, το Politico παραθέτει 5+1 ερωταπαντήσεις όσον αφορά τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα data:

Ποιό είναι το πρόβλημα;

Το κύριο ερώτημα στο οποίο αποσκοπεί να προσφέρει απαντήσεις το Data Act είναι σε ποιόν ανήκουν τα δεδομένα τα οποία παράγονται από τις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές.

«Στο παρελθόν, όταν κάποιος αγόραζε ένα προϊόν, κατείχε τα πάντα τα οποία το αφορούσαν. Τα δεδομένα τα οποία παράγει, όμως, είναι ένα νέο πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί αφού κανείς δε γνωρίζει ποιός πραγματικά έχει τον τελευταίο λόγο και έλεγχο», τόνισε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η ανασφάλεια αυτή έχει οδηγήσει σε μειωμένη χρήση των δεδομένων αφού πολλές φορές οι κατασκευαστές και οι καταναλωτές έρχονταν σε συμβιβασμό μέσω των συμβολαίων τους, τα οποία τις περισσότερες φορές ευνοούν τους κατασκευαστές των συσκευών. 

Το Data Act θα προσφέρει στους καταναλωτές την ικανότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα, δωρεάν και σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Τα δεδομένα των κατασκευαστών, παράλληλα, θα πρέπει να μοιράζονται με άλλους παρόχους υπηρεσιών ή επισκευών, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα.

Γιατί νοιάζεται η Ε.Ε.;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στα μη προσωπικά δεδομένα τα οποία δημιουργούν οι συσκευές αυτές και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αποθήκευσης, διαμοίρασης και διαχείρισής τους. Τα δεδομένα αυτά τα οποία δε θα εμπλέκουν τους χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί δεν έχουμε ήδη τέτοιους νόμους;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε, μεν, δημιουργήσει το GDPR το 2016, αλλά το Data Act υποτίθεται πως θα είναι ένα βοηθητικό νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη βιομηχανία. Τα βιομηχανικά λόμπι έχουν ήδη υποστηρίξει πως υπάρχουν σημαντικοί φόβοι όσον αφορά τη συλλειτουργία των δύο νομοθετικών πλαισίων. 

Ποιοί τομείς θα επηρεαστούν;

Eίτε τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, είτε τα βιομηχανικά ρομπότ, τα πλυντήρια, τα ψυγεία και τα smart watches, ο νόμος θα επηρεάσει κάθε προϊόν και κάθε εμπορικό και βιομηχανικό τομέα ο οποίος έχει συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο.

Για αρκετούς τομείς όπως αυτούς των μεταφορών, τα δεδομένα αυτά τα οποία θα αφορούν την χρήση καυσίμων, την συντήρηση των οχημάτων ή την συμπεριφορά των οδηγών θα μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την απόδοση.

Τα δεδομένα από τις ανεμογεννήτριες, από την άλλη, οι οποίες παράγουν σωρεία δεδομένων όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την κλίση των ελίκων και να βελτιώσουν την ηλεκτροπαραγωγή μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ποιές είναι οι αντιδράσεις;

Αφού ο νόμος αυτός επηρεάζει όλους τους τομείς, πολλοί από τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως Siemens, SAP και Airbus υποστηρίζουν πως ο υποχρεωτικός διαμοιρασμός των δεδομένων θα μπορούσε να αποκαλύψει βιομηχανικά μυστικά τα οποία θα οδηγήσουν σε δημιουργία προϊόντων-«μαϊμού» χαμηλότερης ποιότητας.

Τα δεδομένα αυτά καινοτόμων και άκρως τεχνολογικά προηγμένων συσκευών ιατρικής η αεροδιαστημικής, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πέσουν στα λάθος χέρια.

Τι άλλο έχει σημασία;

Εμπνευσμένο από τα τεκταινόμενα της πανδημίας, το νομοσχέδιο εισάγει κανονισμούς για την παροχή δεδομένων εταιρειών προς τις κυβερνήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι κανόνες αφορούν, επίσης, τον τομέα του cloud, επιτρέποντας σε κάθε χρήστη να μεταφερθεί από τη μία υπηρεσία στην άλλη πιο εύκολα.

Ακόμα και η αγορά των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να επηρεαστεί αφού το κεφάλαιο το οποίο αφορά τα «έξυπνα συμβόλαια» θα μπορούσε να επηρεάσει την αποκεντρωμένη φύση του blockchain.

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Ελαφρύ «πλήγμα» στα σχέδια για πιστωτική επέκταση από την άνοδο των επιτοκίων

Στουρνάρας: Oκτώ προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Οι 27 της EE υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Κίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ