Πολλοί είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την αγορά των διαμαντιών, μεταξύ αυτών, η στενότερη προσφορά, η υψηλότερη ζήτηση και η αύξηση των ζευγαριών που πρόκειται να αρραβωνιαστούν ή να παντρευτούν τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν ειδικοί του κλάδου.

Τα κοσμηματοπωλεία αναμένουν μια βελτιωμένη σεζόν αρραβώνων έπειτα από ένα έτος με χαμηλές πωλήσεις στα διαμάντια. Σημειώνεται πως οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες μειώθηκαν κατά περίπου 30% το προηγούμενο έτος. Για μικρότερες και χαμηλότερης ποιότητας πέτρες, οι τιμές άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τον Paul Ziminsky, αναλυτή διαμαντιών.

Ωστόσο, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης Diamond του International Diamond Exchange ανέβηκε στο επίπεδο των 110 τον Ιανουάριο, ανακάμπτοντας από την απότομη πτώση των δύο τελευταίων ετών.

Ο Cormac Kinney, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Diamond Standard, όπως, δήλωσε στο Business Insider, εκτιμά πως θα έρθουν ακόμη καλύτερες ημέρες για το εμπόριο διαμαντιών, με τις τιμές να αυξάνονται περαιτέρω κατά 5%-10% φέτος.

Η άνοδος στις τιμές των διαμαντιών αναμένεται να επηρεαστεί λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της αυξανόμενης ζήτησης. Οι προσπάθειες για περιορισμό της προσφοράς έχουν ήδη ξεκινήσει, με ορισμένους προμηθευτές να διακόπτουν τη δραστηριότητα εξόρυξης. Επιπλέον, η απαγόρευση των G7 για τα ρωσικά διαμάντια προβλέπεται να μειώσει κατά επιπλέον 30% την παγκόσμια προσφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών των διαμαντιών θα υποστηριχθεί από την αυξημένη ζήτηση για δαχτυλίδια αρραβώνων, καθώς οι αναζητήσεις στη Google για αυτά κατέγραψαν άνοδο 10% το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικοί προβλέπουν όχι μόνο μια παροδική αύξηση των τιμών αλλά κυρίως, μια μακροπρόθεσμη άνοδο, καθιστώντας τα διαμάντια ελκυστικότερα για τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Μαξίμου: Ευρεία σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΕΚΤ: Σε δυο στρατόπεδα το Συμβούλιο για την μείωση των επιτοκίων

Νέες «φουρτούνες» για την Evergrande – Πόσο κινδυνεύει από μια νέα εκκαθάριση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ