Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έριξε το γάντι στους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο, αυξάνοντας την προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε οποιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων φέτος. «Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται καμία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συνεδριάσεις μας», είπε.

Τα σχόλια αναδεικνύουν τις αναδυόμενες διαιρέσεις μεταξύ των αξιωματούχων, λίγες μόλις ημέρες αφότου η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπήρξε συναίνεση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας ότι «ήταν πρόωρο να συζητήσουμε μειώσεις επιτοκίων», γράφει το Bloomberg.

Είναι επίσης μια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κλάας Κνοτ της Ολλανδίας, οι οποίοι επιμένουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δει μια στροφή στους μισθούς προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, σχόλια που δείχνουν τον Ιούνιο ως την πρώτη ευκαιρία για οποιαδήποτε κίνηση.

Ο Κνοτ – ο οποίος επανέλαβε τη σημασία αυτών των αριθμών σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή – δεν είναι ο μόνος που απαιτεί σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών. Άλλοι, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, ο Μάντις Μίλερ της Εσθονίας και ο Μπόστιαν Βάσλε της Σλοβενίας, έχουν τονίσει τη σημασία τους.

Ο Λέιν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι «το πληρέστερο σύνολο δεδομένων είναι τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της Eurostat» και ότι αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη Απριλίου – φτάνοντας πολύ αργά για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ κοντά στις αρχές του ίδιου μήνα. Παρόλα αυτά, προσδιόρισε αυτά τα σχόλια λέγοντας ότι υπάρχουν «άλλα δεδομένα που θα εξετάζουμε κάθε εβδομάδα».

Στο στρατόπεδο της υπομονής ανήκουν επίσης ο Αυστριακός υπερ-ομιλητής Ρόμπερτ Χόλτσμαν – ο οποίος έχει πει ότι μπορεί να μην υπάρξουν καθόλου μειώσεις επιτοκίων φέτος – και οι Μάρτιν Καζακς από τη Λετονία και Μπόρις Βούτσιτς, οι οποίοι προειδοποίησαν και οι δύο για πολύ πρώιμες κινήσεις όταν μίλησαν στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρσκευή.

Αντίθετα, ο Βιλερουά δήλωσε ότι η πολύωρη αναμονή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να κόψουμε πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.

Ο Γάλλος δεν είναι όμως ο μόνος. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι μια κίνηση θα μπορούσε να έρθει πριν από τον Μάιο, ενώ ο Γκεντιμίνας Σίμκους δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτόμυαλος σε ένα βήμα τον Απρίλιο και θα εξετάσει τα στοιχεία που θα φτάσουν στο μεταξύ.

Ο Βιλερουά έχει επίσης τους επενδυτές με το μέρος του. Οι αγορές χρήματος δείχνουν τώρα σχεδόν 90% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται χαλάρωση 146 μονάδων βάσης για ολόκληρο το έτος.

Μισή ντουζίνα διαμορφωτές πολιτικής που μιλούν αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να προσθέσουν στην κακοφωνία. Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος ξεκινάει τα πράγματα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Ν΄’αγκελ, οι Λέιν, Βούτσιτς και Βάσλε αναμένονται την Τρίτη, και ο Σεντένο την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο Λέιν μιλά και πάλι την Πέμπτη, λιγότερο από δύο ώρες μετά τα στοιχεία που είναι πιθανό να δείξουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 2,7% τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ΕΣΠΑ: Για πρώτη φορά κρατική επιδότηση έως και 300.000 ευρώ σε μικρομεσαίους

Κνοτ (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τους μισθούς

Αυξάνονται τα «λουκέτα» σε hedge funds που πόνταραν στην Κίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ