Αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκαλούν οι εικόνες φρίκης με τα εκατοντάδες πτώματα αμάχων στην πόλη Μπούτσα λίγο έξω από το Κίεβο, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να καταγγέλλονται ότι επιδόθηκαν σε θηριωδίες και βαρβαρότητες κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προβοκάτσια, με τον Ουκρανό πρόεδρο όμως να μιλά για γενοκτονία, τη Δύση να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που δήλωσε σοκαρισμένς, να προαναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία, εντοπίστηκαν 410 πτώματα στη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και ερευνά τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Για «σοβαρά ερωτηματικά» και την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο και η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία μετά την σφαγή της Μπούτσα

Την ίδια ώρα για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Ζελένσκι: «Κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» οι Ρώσοι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

Για προβοκάτσια μιλούν οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντέτεινε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο. Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Εκρήξεις στη Χερσώνα και στην Τερνόπιλ – Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Στο μεταξύ, σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).

Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Ανεπαρκείς» οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία που ετοιμάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κουλέμπα εξήγησε πως είδε το προσχέδιο του σχεδιαζόμενου πέμπτου γύρου των τιμωρητικών μέτρων της ΕΕ και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση».

Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από την G7.

Κρεμλίνο: «Αδύνατον» να απομονωθεί με κυρώσεις η Ρωσία

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες Κυριακή «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απομόνωση της Ρωσίας, είναι τεχνολογικά αδύνατον στον σύγχρονο κόσμο», έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης.

«Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη (σ.σ. σε έκταση) από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται από την έναρξη αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

«Όμως, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο, είτε το θέλουν πέραν του Ατλαντικού είτε όχι», εκτίμησε ο κ. Πεσκόφ.

Διαβάστε ακόμη:

Αegean: Ξεκινά το θερινό πρόγραμμα – Συνολικά 156 προορισμοί εσωτερικού – εξωτερικού σε 42 χώρες (pics)

REX Hotel: Θα αλλάξει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας;

14η Αξιολόγηση: Κατώτατος μισθός, μπόνους στο Δημόσιο και εκκρεμείς συντάξεις στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών