Οι χάκερς υπερδιπλασίασαν τη λεία τους σε κρυπτονομίσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως έδειξε έκθεση της εταιρείας ερευνών blockchain TRM Labs.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24ης Ιουνίου «λεηλατήθηκαν» κρυπτονομίσματα αξίας 1,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από τα 657 εκατομμύρια δολάρια που είχαν κλαπεί την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Όπως και πέρυσι, μερικές μεγάλες επιθέσεις  οδήγησαν στην αύξηση των λεηλατημένων κρυπτονομισμάτων, με τις πέντε κορυφαίες επιθέσεις να αντιπροσωπεύουν το 70% του ποσού που εκλάπη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι κορυφαίοι φορείς επίθεσης το 2024 περιλαμβάνουν παραβιάσεις ιδιωτικών κλειδιών ή του  seed phrase (πρόκειται για μια ακολουθία τυχαίων λέξεων που αποθηκεύει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την πρόσβαση ή την ανάκτηση ενός πορτοφολιού κρυπτογράφησης).

Η μεγαλύτερη ληστεία μέχρι στιγμής φέτος αφορούσε  bitcoin αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης DMM Bitcoin.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν κλεμμένα ιδιωτικά κλειδιά ή μόλυναν διευθύνσεις – όπου οι επιτιθέμενοι στέλνουν ένα μικρό ποσό κρυπτογράφησης από ένα πορτοφόλι με μια διεύθυνση που μοιάζει παρόμοια και είναι κατασκευασμένη για να μιμείται τη δική σας ή του παραλήπτη σας, με σκοπό να ξεγελάσουν το θύμα ώστε να στείλει χρήματα σε λάθος πορτοφόλι.

Οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης είναι μεγάλες, πολύπλοκες σειρές χαρακτήρων που είναι δύσκολο να απομνημονεύσετε ή να εισαγάγετε χειροκίνητα χωρίς να κάνετε λάθη.

Η TRM Labs δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θεμελιώδεις αλλαγές στην ασφάλεια του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην αύξηση του ποσού που εκλάπη. Είπε ότι ο αριθμός των επιθέσεων και των φορέων επίθεσης δεν διέφερε σημαντικά από έτος σε έτος.

Ωστόσο, η εταιρεία σημείωσε ότι οι τιμές των κρυπτογράφων ήταν υψηλότερες κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην υψηλότερη αξία των κλεμμένων κρυπτογράφων.

Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Mt. Gox κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2014 μετά από μια σειρά από hacks που έκλεψαν έως και 950.000 bitcoin – αξίας άνω των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές.

Τον Νοέμβριο, περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο HTX και το Heco Chain, δύο πλατφόρμες κρυπτογράφησης που συνδέονται με τον υψηλού προφίλ επιχειρηματία Justin Sun.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης μπορούν να καταπολεμήσουν τις παραβιάσεις και τα exploits με μια πολυεπίπεδη αμυντική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως τακτικοί έλεγχοι ασφαλείας και ισχυρή κρυπτογράφηση, δήλωσε η TRM Labs.

Η εκπαίδευση των εργαζομένων και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης περιστατικών μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία των εταιρειών, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Αποκλείει παράταση το ΥΠΕΘΟ

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ