Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι θεωρητικά αντίπαλος της Κίνας, στην πράξη μπορεί να είναι πρόθυμος να κάνει «μια μεγάλη εμπορική συμφωνία» με τη χώρα, σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη της Σιγκαπούρης, Κισόρε Μαχμπουμπάνι.
Ο Μαχμπουμπάνι σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να διαβεβαιώσει το Πεκίνο ότι δε θα πιέσει για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αυτό θα μπορούσε να εξομαλύνει τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
«Αν ο Τραμπ καταφέρει να πείσει την Κίνα να ανοίξει την αγορά της, να δεχθεί περισσότερες αμερικανικές εξαγωγές και ενδεχομένως να επενδύσει περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε είναι δυνατόν να έχουμε μια εμπορική συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους», τόνισε.
«Οι Κινέζοι θέλουν σαφώς να έχουν μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο εμπορικός πόλεμος», προσέθεσε ο Μαχμπουμπάνι.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου CONVERGE LIVE του CNBC, ο Ντέιβιντ Άντελμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι «η Κίνα έχει πολλά να κερδίσει από την αμερικανική οικονομική επιτυχία».
Ο Άντελμαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα κινεζικά προϊόντα και ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής εξακολουθεί να είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο. Όμως οι Κινέζοι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο εύποροι, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για τους Αμερικανούς παραγωγούς.
Όσον αφορά το εμπόριο, ο Μαχμπουμπάνι πιστεύει ότι υπάρχει μια «διαρθρωτική μετατόπιση της δυναμικής προς την Ασία», αναφερόμενος στην κεντρική ομιλία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης.
Ο Άντελμαν επέστησε την προσοχή ειδικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, περιγράφοντάς την ως επί το πλείστον ως μια «συλλογή ουδέτερων χωρών». Επεσήμανε ότι πρόκειται για χώρες που απολαμβάνουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Αμερικής, ενώ παράλληλα έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για όλες τις χώρες της περιοχής.
Αυτά τα «ανένταχτα» έθνη έχουν «απολαύσει το πλεονέκτημα της αμερικανικής προστασίας της ασφάλειας», ενώ μπορούν να «επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας», δήλωσε ο ίδιος.
Παρά ταύτα ο Τραμπ και, σε μικρότερο βαθμό, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να πιέζουν τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας να επιλέξουν μεταξύ των δύο δυνάμεων, δημιουργώντας «μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική», δήλωσε ο πρώην πρέσβης.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, «οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να προσπαθήσουν να συνεργαστούν με περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, αντί να τις αναγκάζουν να διαλέξουν πλευρά», υπογράμμισε ο Μαχμπουμπάνι, στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του CNBC.
«Όλοι θέλουν να κρατήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές. Αυτός είναι κόσμος του αύριο. Όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσεις είναι να έχεις τις επιλογές σου ανοιχτές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί ο Τραμπ μπορεί να μη θελήσει να αποτρέψει την ύφεση – Τι λένε οι αναλυτές
Εκεχειρία και πολιτικό παιχνίδι: Πώς ο Πούτιν «στριμώχνει» τον Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.