Όταν ο Μουσάν Ναχάς, ένας βιομήχανος που πρόσκειται στον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ Άσαντ, εντοπίστηκε προσφάτως στο Παρίσι, προκάλεσε ένα μικρό σκάνδαλο. Ο Ναχάς, ο οποίος κατέχει υψηλές θέσεις στη συριακή βιομηχανία, συμμετείχε στην τέταρτη αραβο-γαλλική οικονομική σύνοδο κορυφής στις 15 Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου.

Ενώ βρισκόταν εκεί, ο Ναχάς φωτογραφήθηκε με ανώτατους Γάλλους αξιωματούχους. Πολλοί Σύριοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές εξοργίστηκαν, ζητώντας εξηγήσεις για το πώς μπήκε ο Ναχάς στη χώρα. Δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Συρία από την ΕΕ;

Πρόκειται να αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Συρία, μια χώρα που έχει απομονωθεί διπλωματικά λόγω των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει η αυταρχική κυβέρνησή της;

Εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία;

Στις αρχές Μαΐου, η χώρα επανήλθε στον Αραβικό Σύνδεσμο, τον περιφερειακό οργανισμό συνεργασίας, από τον οποίο είχε απομακρυνθεί την τελευταία δεκαετία. Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής διάσκεψης Αραβίας – Κίνας στο Ριάντ, οι επικεφαλής των εμπορικών επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας συμφώνησαν να επανεγκαθιδρύσουν το διμερές εμπόριο, κάτι για το οποίο έχουν τοποθετηθεί θετικά και ιρακινοί αξιωματούχοι.

Και αυτή η τάση δεν παρατηρείται μόνο στη Μέση Ανατολή. Τον Φεβρουάριο, λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Συρία και την Τουρκία, η Ιταλική Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας υπέγραψε συμφωνία για στενότερη συνεργασία με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, μια ανθρωπιστική οργάνωση γνωστή για τους δεσμούς της με την κυβέρνηση Άσαντ.

Μόνο λόγια, καμία δράση

Πάντως, η παρουσία του Ναχάς στο Παρίσι μάλλον δεν ήταν αυτό που φαινόταν. Όπως αποκάλυψε η οικονομική πλατφόρμα Syria Report, ο βιομήχανος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 320 περίπου Σύριους στους οποίους έχει επιβάλει κυρώσεις η ΕΕ.

«Η συμμετοχή του Ναχάς σε αυτή τη σύνοδο κορυφής μοιάζει περισσότερο με μια (διπλωματική;) γκάφα εκ μέρους των Γάλλων, παρά με κάποια ύπουλη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το συριακό καθεστώς», έγραψε στο Twitter ο ερευνητής του Syria Report Μπέντζαμιν Φιβ.

Εξάλλου, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πολλά αραβικά κράτη δεν βλέπουν θετικά τυχόν επενδύσεις στη Συρία, όπως εξηγεί στην DW ο Ζάκι Μεχτσί, συνεργάτης της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Chatham House:

Πρώτον, οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας αποτελούν ζήτημα, διότι εφαρμόζονται και σε κάθε χώρα που συναλλάσσεται με τη Δαμασκό. Δεύτερον, το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον στη Συρία δεν είναι ελκυστικό, λόγω και της διαφθοράς.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW