Εκατό ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  και οι συγκρούσεις κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της χώρας μαίνονται, καθώς η Μόσχα θέλει να ελέγξει κρίσιμες περιοχές στο Ντονμπάς, όπως την πόλη Σεβεροντονιέτσκ, η οποία κινδυνεύει να γίνει μία νέα «Μαριούπολη»: ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 80% της πόλης, τουλάχιστον 800 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια χημικού εργοστασίου, ξυπνώντας μνήμες από την τραγωδία στο Azovstal προ εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το εργοστάσιο υπερασπίζονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής κατηγόρησαν το Κίεβο ότι εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από το εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν αποφασισμένες να ολοκληρώσουν την κατάληψη του Ντονμπάς, πριν φτάσει στην Ουκρανία η νέα αμερικανική και ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια, ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να κατοχυρώσουν στρατηγικής σημασίας θέσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κάλεσε τη Δύση να προετοιμαστεί για έναν «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, όπως είπε μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

«Το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής», τόνισε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η έκταση αυτή «είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Είπε ακόμη ότι οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.

Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει όμως και με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει έκταση 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όση δηλαδή και η κατεχόμενη πλέον (ή έστω αυτή την ώρα) περιοχή της Ουκρανίας.

Οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα, είπε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ακόμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν σε όλο αυτό το διάστημα περίπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες απελευθερώθηκαν στη συνέχεια, όπως τόνισε.

Διάδρομοι για τα σιτηρά

Την πρόθεσή της να διασφαλίσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά/εξαγωγή σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης η Ρωσία, μετά τις δραματικές εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευτεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι μπλοκαρισμένοι τουλάχιστον 22 τόνοι σιτηρών και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 47 εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν λιμό, εξαιτίας της έλλειψης αυτών των τροφίμων.

Προειδοποίηση Ιντερπόλ για τα δυτικά όπλα

Και ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία για την ενίσχυση της άμυνάς της έναντι της ρωσικής επίσης, ο επικεφαλής της Ίντερπολ Γιούργκεν Στοκ, προέβη σε μία εξαιρετικά περίεργη, όσο και ενδιαφέρουσα προειδοποίηση. Ζήτησε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ώστε τα όπλα που στέλνει η Δύση να μην καταλήξουν, είτε μετά τον πόλεμο, είτε τώρα, κατά τη διάρκειά του, στη μαύρη αγορά και σε χέρια εγκληματικών οργανώσεων, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα υπαρκτό και πιθανό αυτό τον κίνδυνο. Μάλιστα ο Στοκ επέκρινε τη στάση όσων επικροτούν και συμβάλλουν στην προώθηση όπλων στην Ουκρανία, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι «μόλις τελειώσει ο πόλεμος, τα όπλα αυτά θα διοχετευθούν στην παρανομία».

Και νέες κυρώσεις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, που αυτή την εβδομάδα έκαναν γνωστό πως στέλνουν στην Ουκρανία βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS, ανακοίνωσαν χθες κι άλλες κυρώσεις, σε βάρος ιδίως Ρώσων ολιγαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο δισεκατομμυριούχος Αλεξέι Μορντασόφ ή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε επίσης στο στόχαστρο την εταιρεία Imperial Yachts, με έδρα το Μονακό, η οποία ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες θαλαμηγών και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η Μόσχα αποφεύγει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο

Ποιες φορολογήσεις – απαλλαγές δικαιούνται οι νέοι επιχειρηματίες

Μυτιληναίος: Κίνδυνος αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυξημένης πίεσης στην αγορά από την αναστολή των αποκοπών