Η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει στο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω της εύρεσης εναλλακτικών αγοραστών ή μέσω της μείωσης της παραγωγής της έτσι ώστε να προκληθεί αύξηση στις τιμές. Εάν δεν παρέμβει ο ΟΠΕΚ, οι κυρώσεις ενδέχεται  να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.

«Θα παρακολουθήσουμε από κοντά την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε η Helima Croft, στέλεχος της RBC Capital Markets.

Η Ρωσία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου του κόσμου, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Είναι, επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας αργού, πίσω από το κράτος της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). 

«Η κατάσταση την οποία βιώνουμε θα αλλάξει την αγορά υδρογονανθράκων. Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν αισθητές για αρκετά χρόνια», ανέφερε ο Hossein Askari, καθηγητής στο George Washington University School of Business, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει προληπτικές κυρώσεις και να είχαν πιέσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή».

Εναλλακτικοί αγοραστές

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη Mikhail Ulyanov, «η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς για το πετρέλαιό της». Σημειωτέον πως το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. προέρχονται από τη Ρωσία.

Η Helima Croft υποστηρίζει πως «Είτε το πετρέλαιο αυτό καταλήξει στην Ινδία, είτε στην Κίνα ή την Τουρκία, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πιθανές κυρώσεις της Ένωσης ως προς τη ρωσική ναυτιλία και την ασφάλιση των τάνκερ, όπως και από την πιθανότητα επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων από τις ΗΠΑ όπως ακριβώς είχαν κάνει και στο Ιράν».

Η Μόσχα έχει ήδη δύο «διψασμένους» αγοραστές: την Κίνα και την Ινδία. Οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές φθηνού ρωσικού πετρελαίου εδώ και μήνες, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η τακτική αυτή θα συνεχιστεί.

Η Ινδία αγόρασε 11 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, 27 εκατομμύρια τον Απρίλιο και 21 εκατομμύρια τον Μάιο, σύμφωνα με την Kpler. Προφανώς, οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τα συνολικά 12 εκατομμύρια βαρέλια του 2021.

Η Κίνα αποτελεί σημαντική εισαγωγέα ρωσικού πετρελαίου. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, η χώρα αγόρασε 14,5 εκατομμύρια βαρέλια, υπερτριπλασιάζοντας το ποσοστό της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Μείωση της παραγωγής

Η Ρωσία θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έτσι ώστε να προκαλέσει αύξηση στις τιμές και να ενισχύσει τα έσοδά της. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Lukoil, Leonid Fedun, η χώρα θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 30% για να αυξήσει τις τιμές και να αποφύγει την πώληση φθηνών βαρελιών.

«Η Ουάσινγκτον ανησυχεί πως η Μόσχα ενδέχεται να ανατρέψει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου μέσω μείωσης των εξαγωγών της το καλοκαίρι, εργαλειοποιώντας τον υδρογονάνθρακα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η Croft, προσθέτοντας πως «δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων και της απουσίας διυλιστικής ικανότητας, μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Σύμφωνα με τον Edward Gardner, αναλυτή της Capital Economics «η μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των τιμών». Ο Gardner προέβλεψε πως η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του έτους.

Εάν, ωστόσο, η Μόσχα αποφασίσει να προβεί σε τέτοιες κινήσεις, υπάρχει πιθανότητα αύξησης της παραγωγής άλλων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αποφάσεις της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ+, στην οποία θα λάβει μέρος και η Ρωσία, θα υποδείξουν το τί μέλλει γενέσθαι.

Τα «κόλπα» των Ρώσων

Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ναυσιπλοΐας Windward, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, περίπου 180 πλοία μεταφέρθηκαν από ρωσικές σε μη-ρωσικές οντότητες. Οι αλλαγές αυτές,  οι οποίες έλαβαν χώρα μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο, ξεπέρασαν το 50% των αλλαγών ιδιοκτησίας ρωσικών πλοίων ολόκληρου του 2021, υποδεικνύοντας πως πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να υπερκεράσουν τις κυρώσεις.

Πολλά από τα πλοία αυτά πουλήθηκαν σε εταιρείες με έδρες τη Σιγκαπούρη, την Τουρκία, τα ΗΑΕ και τη Νορβηγία.

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: Απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων με την ελληνική σημαία στα ακριτικά νησιά

Ποιες φορολογήσεις – απαλλαγές δικαιούνται οι νέοι επιχειρηματίες

Εκατό μέρες πολέμου στην Ουκρανία – Ανοίγουν διάδρομοι για τη μεταφορά σιτηρών