Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Πίτερ Τιλ πραγματοποιήσει επενδύσεις σε έρευνες για την παράταση του προσδόκιμου ζωής και σε έρευνες για την αντιγήρανση. Αντιθέτως, ο CEO της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ζουν για πολύ περισσότερο χρόνο», είπε πρόσφατα ο Μασκ. «Θα προκαλούσε ασφυξία στην κοινωνία γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αλλάζουν μυαλά. Απλώς πεθαίνουν. Έτσι, αν δεν πεθάνουν, θα κολλήσουμε σε παλαιές ιδέες και η κοινωνία δεν θα προχωρήσει».

Όπως αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του, αυτή είναι μια μάλλον ανατρεπτική άποψη, τουλάχιστον μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley – πολλοί από τους οποίους έχουν ιστορικό επενδύσεων στην έρευνα μακροζωίας. Μέχρι στιγμής, πολύ λίγες – ίσως καμία – από αυτές τις επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Το Σεπτέμβριο του 2021, το MIT Technology Review ανακοίνωσε ότι ο Μπέζος επένδυσε άγνωστο χρηματικό ποσό στην αντιγηραντική start-up Altos Labs. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο εστιάζει στον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης», μια θεωρητική μέθοδο αναστροφής ασθενειών, τραυματισμών και αναπηρίας.

Ο Μπέζος και ο Τιλ έχουν επίσης επενδύσει και οι δύο στην Unity Biotechnology, εταιρεία με έδρα το Νότιο Σαν Φρανσίσκο που ερευνά τα «γηρασμένα κύτταρα», τα οποία σταματούν να διαιρούνται στους ανθρώπους καθώς γερνούν. Η ιδέα είναι να αναπτυχθούν «φάρμακα τα οποία να μπορούν να επιβραδύνουν, να σταματούν ή να προλαμβάνουν τις ασθένειες της γήρανσης».

Ο Tιλ είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της έρευνας κατά της γήρανσης της Silicon Valley. Μια νεοφυής εταιρεία του, που ονομάζεται Ambrosia, επανεξέτασε μια πρακτική της δεκαετίας του 1950 που ονομαζόταν παραβίωση, η οποία πειραματιζόταν σε αρουραίους στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι μελέτες δεν απέφεραν συγκεκριμένα συμπεράσματα, αλλά η εταιρεία με έδρα το Μοντερέι της Καλιφόρνια είχε ξεκινήσει παρόμοιες δοκιμές σε ανθρώπους με στόχο την αναζωογόνηση οργάνων του σώματος.

Να σημειωθεί ότι το 2019, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση κατά της παραβίωσης και η Ambrosia φαίνεται να μην λειτουργεί σήμερα.

Ωστόσο, ο Μασκ – ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με καθαρή περιουσία 265,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes – αντιτίθεται σε πολλούς από τους «συγκατοίκους» του στη Silicon Valley. «Σίγουρα θα ήθελα να διατηρήσω την υγεία μου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν φοβάμαι να πεθάνω. Νομίζω ότι θα ήταν ανακούφιση», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Ελον Μασκ: Κατέθεσε προσφορά για εξαγορά του Twitter – Θα πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή

Fitch Ratings: Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για Ελλάδα και Ευρώπη

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο δρομολογεί η Dimand: Ανοίγει νέος κύκλος IPO