Διεθνή

Έλον Μασκ vs Τζεφ Μπέζος: Δικαστική διαμάχη με μάρτυρα το Διάστημα

  • newsroom


Πόλεμος μηνύσεων και δηλώσεων ανάμεσα σε SpaceX και Blue Origin για το ποια εταιρεία θα μεταφέρει αστροναύτες της NASA στη Σελήνη

Η κόντρα για το Διάστημα ανάμεσα στον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ συνεχίζεται, αυτή τη φορά μέσω του συνεδρίου CodeCon 2021, που πραγματοποιήθηκε στο Μπέβερλι Χιλς.

Σύμφωνα με το CNBC, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη των δύο δισεκατομμυριούχων για το Διάστημα, ο Έλον Μασκ επανέλαβε τις επικρίσεις του για τον Τζεφ Μπέζος.

«Νομίζω ότι έχω εκφράσει τις σκέψεις μου για αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στο να μπει σε τροχιά, παρά στις μηνύσεις. Δεν μπορείς να φτάσεις στο φεγγάρι με μηνύσεις, όσο καλοί κι αν είναι οι δικηγόροι σου», είπε ο Έλον Μασκ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Η Amazon απάντησε στον Έλον Μασκ μέσω ανακοίνωσης που απέστειλε εκπρόσωπός της στο CNBC.

«Η SpaceX έχει μεγάλο ιστορικό μηνύσεων κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ζητήματα προμηθειών και διαμαρτυρίες για κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι δύσκολο να συμβιβάσει αυτό το ιστορικό με την πρόσφατη θέση της για αντίστοιχες κινήσεις των άλλων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Έλον Μασκ απάντησε και σε αυτήν την ανακοίνωση μέσω Twitter, μία ώρα μετά τη δημοσίευσή της από το CNBC, επισημαίνοντας ότι ο σκοπός των μηνύσεων που υποβάλλει η εταιρεία του είναι διαφορετικός από εκείνον που έχουν οι μηνύσεις του Τζεφ Μπέζος.

«Η SpaceX έκανε μήνυση για να της επιτραπεί να κάνει ανταγωνισμό, η Blue Origin κάνει μήνυση για να σταματήσει τον ανταγωνισμό», έγραψε ο Έλον Μασκ.

Μηνύσεις επί μηνύσεων

Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, έχει κάνει μήνυση στη SpaceX για τη σύμβαση προσελήνωσης αστροναυτών αξίας 2,9 δισ. δολαρίων, την οποία η NASA κατακύρωσε στην εταιρεία του Έλον Μασκ μέσα στο 2021.

Η Blue Origin χαρακτήρισε το διαστημικό όχημα της SpaceX «εξαιρετικά σύνθετο και επικίνδυνο» για μια τέτοια αποστολή, ωστόσο το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ (Government Accountability Office – GAO), απέρριψε τις ενστάσεις της.

Επιπλέον, η Amazon έχει υποβάλει ενστάσεις στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) για τις προτάσεις της SpaceX που αφορούν στο δορυφορικό διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων Starlink.

Την ίδια στιγμή, η Amazon αναπτύσσει το δικό της δορυφορικό ίντερνετ, που λέγεται Project Kuiper, ενώ σε μήνυσή της τον Αύγουστο ισχυρίζεται ότι η τελευταία τροποποίηση του Starlink «αποτυγχάνει σε κάθε τεστ» της FCC.

Ο Έλον Μασκ απάντησε -μέσω Twitter- επισημαίνοντας ότι η Amazon «αυτόν τον χρόνο υποβάλλει ενστάσεις κατά της SpaceX κάθε 16 μέρες κατά μέσο όρο», ενώ πριν από έναν μήνα έγραψε για τον Τζεφ Μπέζος ότι «οι μηνύσεις κατά της SpaceX είναι τελικά η πλήρης απασχόλησή του».

Διαβάστε ακόμη:

Νασέρ Αλ Κελαϊφί vs Φλορεντίνο Πέρεθ: Νέος «πόλεμος» εκατομμυρίων για τον Εμπαπέ

Ποιοι και πώς θα μοιραστούν προνομιακά δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ

Πλειστηριασμοί: Το «μεγάλο κανόνι» σε Μύκονο, Σύρο και Πειραιά