Διεθνή

Εμβόλια: Κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη για τους επενδυτές – Ποιες μετοχές ανέβηκαν

  • newsroom


Ποια εταιρεία είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται κατά 207% – Οι επενδυτές στρέφονται και σε άλλους κλάδους, καθώς η άρση των περιορισμών που ακολουθεί τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών βελτιώνει την κατάσταση στην οικονομία

Όταν το 2020 οι επενδυτές «έτρεχαν» πίσω από τις μετοχές δύο εταιρειών που ανέπτυσσαν ένα από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, φαίνεται ότι είχαν καταλάβει πως αυτές θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην καταστροφική πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη.

Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες βλέπουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, ενώ το εμβόλιό τους είναι το πρώτο που έλαβε πλήρη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για άτομα άνω των 16 ετών.

Ο λόγος για τις Pfizer και BioNTech, οι μετοχές των οποίων μετά την ανακοίνωση για την πλήρη έγκριση, κέρδισαν 2,5% και 9,6% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το CNN, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, όταν το εμβόλιο έλαβε την πρώτη έγκριση για επείγουσα χρήση από την κυβέρνηση της Βρετανίας, η μετοχή της Pfizer ανέβηκε κατά περίπου 30%, ενώ η BioNTech είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται κατά 207%.

Σύμφωνα με το CNN, τα εμβόλια δεν είναι το πιο κερδοφόρο προϊόν για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες -και κυρίως σε σύγκριση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

Ωστόσο, η πανδημία έχει επιφέρει τεράστια έσοδα στον κλάδο. Σύμφωνα με την Karen Andersen της Morningstar, οι πωλήσεις από το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται το 2021 να φτάσουν ακόμη και τα 35 δισ. δολάρια, ενώ το 2022 τα 39 δισ. δολάρια.

Επίσης, η ίδια προβλέπει πωλήσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν εμβόλιο. Ακόμη, η Karen Andersen αναφέρει ότι η έγκριση του FDA μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, αν και θεωρεί πως τα συμβόλαια που υπάρχουν σήμερα θα καλύψουν όποια αύξηση προκύψει.

Παράλληλα, οι επενδυτές στρέφονται και σε άλλους κλάδους, καθώς η άρση των περιορισμών που ακολουθεί τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών βελτιώνει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ταξίδια και την αναψυχή.

Τη Δευτέρα (23.8.2021) οι μετοχές της American Airlines ανέβηκαν 3,3%, της Delta Air Lines 2,9%, της Marriott 2,3%, της Hyatt 1,9%, ενώ οι μετοχές των AMC Entertainment και Cinemark σκαρφάλωσαν κατά 7% και 8% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων

ΔΕΗ: Ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια

Σαουδική Αραβία: Αύξηση 123% στις εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο