Στην απειλή των πυρηνικών  επιμένει ο Βλαντιμίρ Πούιν σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά τα τοπικά δημοψηφίσματα που ξεκινούν από σήμερα, για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία. «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», σχολίασε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, φέρνοντας πιο κοντά, τοπικά και χρονικά, τυχόν πυρηνικά αντίποινα.

Την ίδια ώρα ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο και τους κάλεσε, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας του, να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό. «55.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν! Αγωνιστείτε! Φύγετε! Ειδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)!», δήλωσε στα ρωσικά ο ουκρανός πρόεδρος στην αρχή της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του. «Είστε ήδη συνεργοί σε όλα τα εγκλήματα (του ρωσικού στρατού), σε δολοφονίες και βασανιστήρια με θύματα Ουκρανούς. Γιατί σιωπάτε;», τόνισε ο Ζελένσκι.

Υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει «έως και ένα εκατομμύριο άνδρες».

Επισήμως, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.

«Είναι ώρα επιλογής για εσάς. Για τους άνδρες στη Ρωσία, είναι η επιλογή να πεθάνουν ή να ζήσουν, να μείνουν ανάπηροι ή να κρατήσουν την υγεία τους. Για τις γυναίκες στη Ρωσία, η επιλογή είναι να χάσουν για πάντα τους συζύγους, τους γιους, τα εγγόνια τους ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον θάνατό τους. Κατά του πολέμου, κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν)», συνέχισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, αναφέρθηκε συνωστισμός στα χερσαία σύνορα της Ρωσίας, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν υπήρξε διαθέσιμη εκτίμηση του αριθμού αυτού, υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις σχετικές αναφορές, κάνοντας λόγο για «υπερβολές»

ΟΑΣΕ: Η καταστολή στη Ρωσία πέρασε σε νέο επίπεδο

Ο απροκάλυπτος διωγμός της κοινωνίας των πολιτών από το ρωσικό κράτος έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη. Η καταστολή της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητων οργανώσεων έφθασε σε νέα κορύφωση τους τελευταίους μήνες, αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κείμενο. «Η βασική στρατηγική των ρωσικών αρχών είναι χτισμένη πάνω στον εκφοβισμό», εξήγησε η γερμανίδα δικηγόρος Αγγέλικα Νίσμπεργκερ, παρουσιάζοντας την έκθεση που συνέταξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, την πόλη όπου έχει την έδρα του ο ΟΑΣΕ. Στην κυρία Νίσμπεργκερ ανατέθηκε τον Ιούλιο από τις 38 από τις 57 χώρες μέλη του Οργανισμού να συντάξει έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Ρωσία. Η Μόσχα αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί της και δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει στην επικράτεια της Ρωσίας.

Η έρευνα που έκανε η νομικός βασίστηκε σε συνεντεύξεις με αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, πρώην και νυν ρώσους αξιωματούχους, που δεν κατονομάζονται στην έκθεση για την προστασία τους.

Στην έκθεσή της τονίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί απευθείας έλεγχο σε όλες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη χώρα.

Αρκετοί νόμοι κατασταλτικού χαρακτήρα καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν αφότου άρχισε τη δεύτερη θητεία του, το 2012, σύμφωνα με την κυρία Νίσμπεργκερ.

Η προπαγάνδα και η βία δημιουργούν «κλίμα φόβου και εκφοβισμού», σημείωσε η ίδια.

Η νομικός συνέστησε ο ΟΑΣΕ να προσφέρει υποστήριξη σε ρώσους δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους που εγκατέλειψαν τη χώρα για την ασφάλειά τους. Πρότεινε ακόμη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη να ονομάσει ειδικό παρατηρητή για την κατάσταση στη Ρωσία.

Μπέρμποκ: Η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει την άσκηση διώξεων για τα «εγκλήματα της Ρωσίας»

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες με σκοπό να ασκηθούν διώξεις για τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ατιμωρησία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας στα θύματα, ειδικά τα πιο ευάλωτα θύματα, τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους ηλικιωμένους», είπε η κυρία Μπέρμποκ χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε η Άμαλ Κλούνι, δικηγόρος ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετείχαν αντιπρόσωποι της Ουκρανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Εσθονίας, μεταξύ άλλων.

Κατά την κυρία Μπέρμποκ, το ζήτημα δεν είναι τα εγκλήματα αυτής της φύσης να διώκονται στην Ευρώπη και στην Ουκρανία μόνο, αλλά και σε χώρες όπως είναι η Μιανμάρ και η Αιθιοπία.

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, ανεξαρτήτως του πού διαπράττονται», έκρινε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Τον Μάρτιο, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές άρχισαν να διενεργούν έρευνα για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από όλες τις πλευρές στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται εξάλλου υπέρ της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στην Ουκρανία, καθώς και της προσφυγής της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την κυρία Μπέρμποκ είναι κρίσιμο στις διαδικασίες αυτές να εξεταστούν οι ευθύνες τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο προσώπων για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ως τα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)