Ένα διεθνές επενδυτικό όνομα, με μακροπρόθεσμη στρατηγική και κεφάλαια υπό διαχείριση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, «επενδύει» στον ελληνικό τουρισμό κι αποκτά την πλειοψηφία σε έναν όμιλο 5* με αξία αποτίμησης στα 2,3 δισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα επεκταθεί την τελευταία τριετία και εκτός ελληνικών συνόρων, στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ έχει δρομολογήσει σε ορίζοντα πενταετίας επενδύσεις συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική συμφωνία του ομίλου Sani/Ikos με το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC που ανακοινώθηκε χθες, ευλόγως χαρακτηρίζεται από την αγορά ως το μεγαλύτερο deal, με διπλή σημασία τόσο για τον ίδιο τον όμιλο και τη μελλοντική του ανάπτυξη εντός κι εκτός Ελλάδας, όσο και ευρύτερα για την αγορά, με την παρουσία ενός μεγάλου θεσμικού, παίκτη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επενδύσεων στις αγορές όπου αποφασίζει να επενδύσει.

Η συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις, προβλέπει ότι οι ιδρυτές του σχήματος της Sani/Ikos από το 2015, οι κ.κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Ανδρέας Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin, παραμένουν βασικοί μέτοχοι. To μερίδιο τους- πλειοψηφική συμμετοχή- μεταβιβάζουν στην GIC η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, έχοντας στηρίξει την επέκταση της Sani/IKOS από το 2015 μέχρι σήμερα.

Τη διοίκηση του ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται επίτιμος πρόεδρος του ομίλου, παραμένοντας ως επενδυτής.

Η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του ομίλου έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό και έρχεται σε συνέχεια της στρατηγικής «εξόδου» των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, ωστόσο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν πανευρωπαϊκά τη διετία 2020- 2021 στον τουρισμό.

Τώρα η συμφωνία με την GIC δίνει νέα προοπτική, πολύ περισσότερο αν ληφθούν υπόψη τα μεγέθη του επενδυτικού ταμείου της Σιγκαπούρης. Μακροπρόθεσμη στρατηγική,  διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και διεθνές προφίλ με επενδύσεις σε πάνω από 40 χώρες είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά του sovereign fund, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης.

Όντας η διαχειρίστρια εταιρεία των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Σιγκαπούρης, η GIC έχει υιοθετήσει μία μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικών επενδύσεων σε όλο τον κόσμο, όπως μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος, ακίνητα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια και υποδομές.

Σε αυτή τη συγκυρία, η GIC επικεντρώνει την επενδυτική της στρατηγική σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που προστατεύονται από τις πληθωριστικές επιπτώσεις και μπορούν να μετακυλήσουν αυξήσεις κόστους στους πελάτες. Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση αυτά αντιστοιχούν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και αν και δεν δημοσιεύονται επισήμως, το Bloomberg τα υπολογίζει μεταξύ 690 και 799 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανεξάρτητες εταιρείες συμβούλων που επικαλείται το πρακτορείο.

Σε σχέση με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Sani/Ikos οι επιτελείς της GIC εκτιμούν ότι λόγω των ισχυρών εμπορικών σημάτων του, ο όμιλος θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας στην περιοχή της Μεσογείου στην Ευρώπη, ενώ είναι χαρακτηριστική και η δήλωση κ. Lee Kok Sun, επικεφαλής τομέα επενδύσεων του κλάδου real estate της GIC ότι ήδη «τα resorts το ομίλου βρίσκονται σε πολύ καλές τοποθεσίες και φημίζονται για τις εξαιρετικές εμπειρίες φιλοξενίας που προσφέρουν στους επισκέπτες.

Είμαστε βέβαιοι ότι η επένδυση αυτή θα φέρει σημαντικές αποδόσεις και θα επιβεβαιώσει την πίστη μας στον τουρισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Από το 2015, τα έσοδα του ομίλου Sani/Ikos, ο οποίος αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, έχουν υπερ-τριπλασιαστεί από 88 εκατ. ευρώ σε 319 εκατ. ευρώ για φέτος, με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις.

Παράλληλα, ο όμιλος προωθεί επίσης ένα πενταετές σχέδιο επέκτασης ύψους 900 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερα νέα επενδυτικά έργα (1.578 δωμάτια) για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη), την Ισπανία (Μαγιόρκα) και την Πορτογαλία (Αλγκάβρε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν από το 2023 έως το 2025. Ενδεικτικά, το νέο “Ikos Kissamos” στην Κρήτη που σηματοδοτεί και την επέκταση του ομίλου σε έναν κορυφαίο ελληνικό προορισμό- θα ξεπεράσει ως επένδυση τα 125 εκατ. ευρώ, σε ιδιόκτητη έκταση άνω των 200 στρεμμάτων.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα κατηγορίας 5 αστέρων περιλαμβάνει συνολικά 414 δωμάτια, μπάνγκαλοου και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων, με στόχο να λειτουργήσει τον Μάιο του 2025.

Νωρίτερα, για τη σεζόν του 2023 προγραμματίζεται η λειτουργία του νέου «Ikos Odisia» στην Κέρκυρα με 395 δωμάτια, σουίτες και μπάνγκαλοου, επίσης άνω των 125 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο των νέων επενδύσεων, στόχος είναι και η επέκταση των Sani και Ikos Resorts και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κίνηση που εντάσσεται ακριβώς στο επενδυτικό πλάνο της επόμενης πενταετίας με την στήριξη της GIC.

Η νέα επένδυση από πλευράς του επενδυτικού ταμείου της Σιγκαπούρης έρχεται σε μία συγκυρία όπου εντείνεται η ανησυχία για επερχόμενη ύφεση στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα, απόρροια της νέας κρίσης λόγω ενεργειακού, ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μένει να φανεί κατά πόσο τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα επηρεαστούν και θα πιεστούν αυτό το χειμώνα και δη τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η πίεση στον τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά, ο τουρισμός πολυτελείας -στον οποίο ο όμιλος Sani/Ikos έχει πολύ ισχυρό αποτύπωμα- φαίνεται μέχρι στιγμής να προσπερνά την ύφεση κι εκεί έχει «ποντάρει» το sovereign fund της Σιγκαπούρης. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επένδυση θα αποφέρει αποδόσεις και αποτελεί την απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στον ελληνικό και ευρύτερο τουριστικό κλάδο στην Ευρώπη σε μακροπρόθεσμη βάση», δηλώνουν οι επιτελείς της GIC.

Διαβάστε ακόμη:

Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός: Φθινοπωρινός «μποναμάς» για τους συνεπείς οφειλέτες

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς – Τι προβλέπει

AST SpaceMobile: Η εταιρεία που θα συνδέσει το κινητό μας με το… διάστημα