Διεθνή

Στο Κατάρ ο Ερντογάν: «Δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια η Τουρκία»

  • newsroom


Η Ντόχα θεωρεί πως οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ – Πιθανή συνάντηση Ερντογάν με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, η πρώτη μετά τη δολοφονία Κασόγκι

Δεκάδες συμφωνίες αναμένεται να υπογράψουν Τουρκία και Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών δήλωσαν ότι η Τουρκία «δεν σχεδιάζει να ζητήσει οικονομική βοήθεια».

Ωστόσο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ – Θάνι, δήλωσε ότι η Ντόχα θεωρεί πως οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Τουρκία πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό και νομισματική κρίση, έπειτα από διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, την Ντόχα αναμένεται να επισκεφτεί αυτήν την εβδομάδα -και συγκεκριμένα την Τετάρτη- και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως το γεγονός ότι και οι δύο επισκέψεις γίνονται αυτήν την εβδομάδα, αποτελεί σύμπτωση.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία έχουν αρκετές διαφορές εδώ και πολλά χρόνια, για περιφερειακά -και όχι μόνο- ζητήματα, αλλά και οι δύο χώρες εργάζονται για την επίλυσή τους.

«Πολλές επενδύσεις στην Τουρκία»

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ του Κατάρ αναμένεται να υπογράψει δεκάδες συμφωνίες για «πολλές επενδύσεις στην Τουρκία», ενώ δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν ήρθαμε στο Κατάρ για να ζητήσουμε κάποιο συγκεκριμένο ποσό», είπε ο Τσαβούσογλου. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τη βελτίωση των σχέσεών μας».

Πριν την αναχώρησή του για το Κατάρ σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου «χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού».

«Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου», πρόσθεσε.

Προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αξιωματούχος του Κατάρ με γνώση των θεμάτων που αφορούν στην επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα στο Κατάρ μέσα στην εβδομάδα, αν και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αν η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σοαυδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία επέβαλε πέρυσι ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών, εν μέσω όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Νοέμβριο στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχιάν, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της περιοχής.

Αυτή η συνάντηση, η πρώτη από το 2012, είχε ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν περιφερειακό ρόλο. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές, χαρακτηρίζοντάς τον «χειρότερο εχθρό της Τουρκίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2017, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ, στενού συμμάχου της Άγκυρας. Ο αποκλεισμός κηρύχθηκε από τη Σαουδική Αραβία και ακολούθησαν τα ΗΑΕ. Η Άγκυρα υποστήριξε την Ντόχα και έκτοτε οι δύο χώρες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτιές της ελληνικής ναυτιλίας δείχνουν 5 έρευνες

Όμιλος Καράτζη: Σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο €1 δισ. στην ενέργεια

ΕΚΤ: Πότε θα γίνει το lifting στα χαρτονομίσματα του ευρώ