Διεθνή

Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

  • newsroom


«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μία μέρα προτού επαναδιατυπώσει τις αντιρρήσεις του για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα έχει αύριο (21.5.2022) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με δήλωσή του, σε μια νέα προσπάθειά του να τον πείσει να δεχτεί τους όρους της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (σ.σ. Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση για αύριο. Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνόπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εντούτοις, επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή θεωρεί ότι δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε “ναι”» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού) και το κουρδικό PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το YPG είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ενώ η Τουρκία θεωρεί τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες (19.05.2022) ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας, προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», ενώ ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της». «Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Ερντογάν.

Ακόμη, ο ίδιος επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, ζητώντας από τη Στοκχόλμη την απέλαση 30 από αυτά, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. «Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία. Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τούς απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι. «Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Προσδοκίες ανάκαμψης στο τέλος της εβδομάδας του «τρόμου»

Apple: Πώς έχασε το «στέμμα» της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου

Βρετανία: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών